A betegek harmadát megöli az új kínai vírus

Vágólapra másolva!
Hétvégén újabb kínai betegekben mutatták ki az első emberi megbetegedéseket március végén okozó, H7N9 jelű madárinfluenza-vírust.
Vágólapra másolva!

Április 7-éig összesen 21 embernél igazolták a fertőzést, és a betegek közül hatan belehaltak. A legtöbb betegnél súlyos tüdőgyulladás alakult ki. A legjellemzőbb tünetek a láz, a köhögés és a légzési nehézségek.

A betegekkel közeli kapcsolatban lévő 520 embert szoros megfigyelés alatt tartják. A kínai kormány több minisztérium összefogásával próbálja kivizsgálni a fertőzés lehetséges forrásait. Miután a vírust kimutatták egy sanghaji piacon árult galambok szervezetében, az összes sanghaji szárnyaspiacot bezárták, és a gyanús piacokon megkezdték az állatok leölését.

Az A(H7N9) influenzavírus az A H7 influenzavírusok közé tartozik, amelyek normálisan madarak körében terjednek. Bár a víruscsalád némely tagjáról egy-egy esetben kimutatták, hogy embert is megfertőzött, a H7N9 törzset korábban sosem mutatták ki emberben.

Ez ellen a törzs ellen egyelőre nincs védőoltás, de a WHO kínai központjának előkísérletei szerint érzékeny a neuraminidázgátló antivirális szerekre (pl. oseltamivir és zanamivir).

A vírus genetikai elemzése alapján úgy tűnik, hogy a H7N9 olyan tulajdonságokra tett szert, amely megkönnyíti, hogy emlősöket is megfertőzzön, például alacsonyabb hőmérsékleten is képes szaporodni (a madarak testhőmérséklete általában magasabb, mint az emlősöké). Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés emberről emberre terjedne.

2006-ban egy másik madárinfluenza-törzs, az A(H5N1) jelű vírus okozott világméretű riadalmat. Az elsősorban vízimadarak körében terjedő - hazai hattyúkban is többször kimutatott - vírus Délkelet-Ázsiában embereket is megfertőzött, és a betegek riasztóan nagy hányada, 60 százaléka meghalt. Elsősorban olyanok fertőződtek meg, akik rendszeresen érintkeztek madarakkal, például csirkefarmon dolgoztak.

A H5N1 és a H7N9 törzs is az influenza A vírusok közé tartozik, amelyek örökítőanyaga az RNS. A H és az N a vírus két sejtfelszíni fehérjéjét, a hemagglutinint, illetve a neuraminidázt jelöli. Az influenza A víruscsaládba tartozik többek között a 1918-as spanyolnáthajárványt és a 2009-es sertésinfluenzát okozó H1N1 törzs és a szezonális influenzajárványokat okozó H1N2 és H3N2 törzs is.

Az ÁNTSZ közleménye szerint ha egy olyan személynél, aki 10 napon belül Kínában járt, heveny, súlyos légúti megbetegedés lép fel, indokolt a H7N9 influenzavírus irányában történő virológiai vizsgálat - amelyet az Országos Epidemiológiai Központ Légúti Vírus Laboratóriumában végeznek el -, illetve a beteggel kapcsolatban álló személyek járványügyi megfigyelése.