Tovább fertőz az új kínai vírus

Vágólapra másolva!
Vasárnapi jelentések szerint 51-re emelkedett az új madárinfluenza-vírussal fertőzött emberek száma Kínában. Arra még nincs bizonyíték, hogy a vírus emberről emberre is terjedne.
Vágólapra másolva!

Szombaton és vasárnap újabb megbetegedéseket regisztráltak Hunan tartományban és Sanghaj környékén, így az új kínai madárinfluenza-vírussal fertőzöttek száma 51-re ugrott, jelentette a Xinhua kínai hírügynökség. A legtöbb megbetegedés eddig Sanghaj térségében történt. A fertőzöttek többnyire idősek, de van közöttük 31 és 38 éves is. Eddig összesen 11 halálos áldozat ismert.

A WHO pénteken jelentette be, hogy a Kínában fertőző H7N9 madárinfluenza-vírus gyengén patogén a szárnyasokra nézve, ugyanakkor embereknél nagyon súlyos betegséget képes előidézni. A látható tünetek hiánya pedig nagyon megnehezíti a betegség azonosítását a madarakban.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint amíg nem azonosítják a vírus forrását, további megbetegedések várhatók Kínában. Elővigyázatosságból a térségben több élőszárnyaspiacot is bezártak. Egyelőre arra nincs bizonyíték, hogy a H7N9 emberről emberre is terjedne.

Kínai kutatók szerint a vírus vándorló madarakkal érkezhetett Kelet-Ázsiából. Az egyik legnevesebb orvosi szaklap, a New England Journal of Medicine szerint a H7N9 típusú influenzavírus genetikai tulajdonságai alapján könnyen megfertőzhet embereket.