Ezért pattanásosak a felnőttek

Vágólapra másolva!
Hormonális okokból a pattanások leginkább a kamaszkorra jellemzőek, ám sok húszas-harmincas éveiben járó ember tapasztalhatja, hogy a bőrgyulladás rendszeres lehet a kamaszkor után is.
Vágólapra másolva!

A pubertás után kialakuló pattanások hátterében elsősorban nem hormonális változások állnak, hanem a mindnyájunk bőrén megtalálható baktériumok (főleg a Propionibacterium acnes) okozzák a bőr gyulladását - írja az amerikai Smithonian Intézet blogja.

Az, hogy valakinek az arcbőrén fokozott a faggyútermelés, még önmagában nem okoz pattanást. Gond akkor van, ha a faggyúmirigy kivezető csövének hámja kórosan felszaporodik, ami gátolja a faggyú kiürülését a bőrfelszínre - így képződik a mitesszer.

A pangó faggyúban könnyen megtelepednek a bőrön élő baktériumok, amelyek az általuk termelt lipáz enzim segítségével bontani kezdik a faggyút. A felszabaduló zsírsavak bőrgyulladást okoznak - ez a pattanás, vagy orvosi nevén akné.

Tinédzserkorban általában több az akné, mert erősebb a faggyútermelés. Ám mivel a Propionibacterium acnes az egészséges felnőtt bőrén is megtalálható, a pubertás után is kialakulhat akne. A nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál: egy felmérés szerint a húszas éveikben járó nőknek 50, a negyvenes éveikben járóknak pedig 25 százaléka küzd kisebb-nagyobb rendszerességgel pattanással.