A körülmetélés után megkönnyebbül a pénisz

Vágólapra másolva!
A körülmetélés drasztikusan módosítja a péniszen élő baktériumok összetételét, derült ki egy új kutatásból. A baktériumoknak ez a változása a kutatók szerint magyarázatot nyújthat arra, hogy miért kisebb a HIV-fertőzés (és más vírusfertőzések) esélye a körülmetélt férfiak között.
Vágólapra másolva!

A kutatók megvizsgálták a péniszen élő baktériumok összetételét (azaz a pénisz mikrobiomját) a körülmetélés előtt, és egy évvel a beavatkozás után. Kiderült, hogy a baktériumok mennyisége és változatossága egyaránt csökkent, és míg korábban az oxigént nem használó (úgynevezett anaerob) fajok voltak többségben, a körülmetélés után az oxigént használó (aerob) törzsek szaporodtak el.

A cikk szerzőinek egyike, Lance Price (Translational Genomics Research Institute) drámainak nevezte a változást, és egy ökoszisztéma változásához hasonlította. "Eltávolítod a bőrt, ezzel megnöveled az oxigénszintet és csökkented a páratartalmat, ez a környezeti változásokhoz hasonló" - mondja.

Az eredményeket az amerikai mikrobiológiai szövetség (American Society for Microbiology) online, szabad hozzáférésű lapjának (mBio) április 16-i számában közölték.

Korábbi vizsgálatok eredményei szerint a körülmetélés 50-60%-kal csökkenti a HIV-fertőzés esélyét férfiakban, továbbá a HPV- és a herpeszvírusok ellen is nyújt némi védelmet. A kutatók szerint ennek oka részben az lehet, hogy a körülmetélés hatására csökken a gyulladást okozó baktériumok mennyisége is, amelyek fogékonyabbá tehetik az embert a szexuális úton terjedő vírusokra.