Az idei elhúzódó tél ideális állapotokat teremtett a náthát okozó vírusoknak, amelyek a zárt helyen összezsúfolódott emberek körében nagyon gyorsan el tudnak terjedni. Bár két hete minden kétséget kizáróan tavasz van, ez nem jelenti azt, hogy vége a náthaszezonnak: a nátha leggyakoribb kórokozói, a humán rhinovírusok tavasszal, nyáron és kora ősszel a legaktívabbak. Mit érdemes még tudni a rhinovírusokról?

Ősrégi kapcsolat

A rhinovírusok a világ minden táján megtalálhatók, még az Amazonas-medence eldugott régióiban is. Nem tudjuk, mióta keserítik az emberiség életét, evolúciójuk kisebb lépéseit ugyanis gyors mutálódásuk és a fosszilis nyomok hiánya kinyomozhatatlanná teszi. Lehet, hogy a rhinovírusok már az ember őseit is képesek voltak megfertőzni, de az is lehet, hogy a mezőgazdálkodásra való áttéréssel együtt járó nagyobb emberi közösségek kialakulása teremtette meg a számukra ideális körülményeket.

Két napig a kilincsen

A rhinovírusok általában gyorsan tönkremennek a szervezeten kívül (pl. a bőrön), de előfordul, hogy 48 óráig is kihúzzák. Tehát akár két napon át fertőzőek lehetnek a náthavírussal szennyezett, gyakran érintett tárgyak, például a kilincsek, billentyűzetek, konyhai pultok, liftgombok, villanykapcsolók, bevásárlókocsik vagy vécépapír-tekercsek. Akár fertőz, akár fertőzéstől retteg valaki, elengedhetetlen a gyakori, alapos, szappanos kézmosás.

Milyen messze álljunk a náthás embertől?

Ha egy náthás ember köhög, tüsszent vagy akár csak beszél, a kilélegzett levegővel vírusokkal teli cseppeket juttat a környezetébe. Ezek a cseppecskék több mint másfél méter távolságra eljuthatnak a levegőben. Egy közelmúltbeli vizsgálatban azt találták, hogy egy tüsszentés legnagyobb látható "hatósugara" 0,6 méter, terjedési sebessége pedig 4,5 m/s. Nyugodt kilélegzéskor a kilélegzett levegő ugyanekkora távolságot tesz meg, de sokkal lassabban, 1,4 m/s sebességgel. A tanulság: ha tehetjük, tartsunk legalább 1,5 méter távolságot a fertőzött emberektől, és gyorsan menjünk odébb, ha látjuk, hogy valaki tüsszenteni készül.

Nem a hideg okozza a náthát

Minél szárazabb a levegő, annál jobban párolognak a kilélegzett cseppecskék, és minél többet veszítenek térfogatukból, annál nagyobb távolságot tudnak megtenni a levegőben. A hideg, száraz levegő másik veszélye, hogy kiszárítja az orrüreget védő orrnyálkahártyát, ami fogékonyabbá tesz a fertőzésekkel szemben. Tehát elsősorban ez a körülmény és nem az alacsony hőmérséklet felelős a fertőzések nagyobb gyakoriságáért.

Forrás: AFP

 

A kilószámra szedett C-vitamin nem segít

Bár a nagydózisú C-vitamin szedését egy Nobel-díjas vegyész, Linus Pauling kezdte népszerűsíteni, a vizsgálatok azt mutatták, hogy ez a módszer nem véd a nátha ellen. Nem segít az sem, ha a tünetek megjelenésekor szedünk be gyorsan egy nagy adag C-vitamint. Ugyanakkor ha naponta legalább 200 g C-vitamint eszünk, bízhatunk benne, hogy a nátháink egy-két nappal rövidebb ideig fognak tartani.