Most kell nagyon figyelni a napozással

D-vitamin, vitamin, napsütés, napozás
Keddtől igazi nyárias idő várható országszerte, és vasárnapig minden nap 30 fok feletti hőséggel kell számolni (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Szerkesztőségünkben is többen megtapasztalták az elmúlt napokban, hogy már az áprilisi nap is égethet. A hosszú tél után jó a napozás, töltődniük kell a D-vitamin-raktáraknak, ezért legalább naponta 15-20 percet tartózkodjunk a szabadban - ám lehetőleg ne délben, amikor a legerősebb az UV-sugárzás. Milyen naptejet válasszunk, és hogyan csillapítsuk a napégés fájdalmát?
Vágólapra másolva!

Miközben a bőrgyógyászok azt ajánlják, hogy óvakodjunk a naptól, az endokrinológusoktól az ortopéd orvosokon át az onkológusokig számos szakorvos a D-vitamin-raktáraink feltöltése érdekében azt tanácsolja, hogy használjuk ki a tavaszi-nyári napfényt. A legutóbbi évek kutatási eredményei ugyanis azt mutatják, hogy megfelelő D-vitamin-szinttel csökkenne a csonttörések, a reumás gyulladások, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, az emlő- és vastagbéldaganatok, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség kockázata, de még a teherbe esés valószínűsége is magasabb.

Ezért, bár bőrünk már a tavaszi napozástól is leéghet, ne kezdjünk rögtön napozókrémet kenni magunkra, a hosszú tél után töltsük fel kiürült D-vitamin-raktárainkat! A szakemberek szerint a téli időszak után a magyar lakosság 70 százaléka D-vitamin-hiányos, de az idősek körében ez az adat még nagyobb, eléri a 90 százalékot. Ennek egyrészt az az oka, hogy a bőr D-vitamin-szintetizáló képessége a korral csökken, másrészt mozgáskorlátozottságuk folytán az idősek kevesebbet tartózkodnak a szabadban.

Napi negyed óra séta a D-vitamin-raktáraink feltöltésére

Ahhoz, hogy megfelelő legyen a D-vitamin-szintünk tavasztól őszig, annyit kell csak tennünk, hogy naponta sétálunk negyed órát pólóban, rövidnadrágban, azaz körülbelül testfelületünknek egyötödét megmutatjuk a napnak. Ennél többre nincs szükség, több napozással nem keletkezik több D-vitamin, a napsugarak káros hatásai azonban ennél tovább tartó kitettségnél már érvényesülhetnek.

Fontos azonban, hogy a déli napot már most is kerülni kell. Bár az UV-sugárzás még messze van a nyári értékektől, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a déli órákban az UV-sugárzás már most is eléri az erős szintet, azaz meghaladja az 5-ös UV-index értéket.

Ideje a naptejet beszerezni

Ha a fent említettnél hosszabban tartózkodunk a szabadban, a ruhával nem fedett területeket már most kenjük naptejjel! Aki most vásárolja meg az elkövetkező nyári szezonra a naptejet, válasszon minimum 30-40 faktorosat. Egy 15-ös faktorszámú fényvédő esetében ugyanis normál vízparti használat során - fürdés, tusolás, törülközés - a krém viszonylag hamar lekopik. Ha megengedhetjük magunknak, vásároljunk biológiai fényvédőket, ezek ugyanis a bennük található mikrorészecskéknek köszönhetően nemcsak a leégés és a pigmentáció ellen védenek, hanem a bőr hámsejtjeit és immunsejtjeit is óvják az esetleges genetikai károsodástól.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A bőr nem felejt

Kielégítő hatékonyságú ellenszer nem létezik napégésre, mert ha kialakult a bőrsejtek károsodása, a folyamat már halad a természetes útján. Ezért fontos a megelőzés, gyermekeknél kiemelten, a bőr egészsége szempontjából ugyanis az első 4-5 év sorsdöntő. A gyerekkori hólyagos napégés igazoltan növeli a felnőttkori festékes bőrdaganat, azaz a melanoma malignum kockázatát. De minden egyes későbbi napégés is maradandó nyomot hagy a bőrben, még akkor is, ha ennek kezdetben nincsenek látható jelei. A bőr nem felejt, a bőrkárosodások hatása hosszú távon összeadódik, így minden egyes leégés növeli egy későbbi bőrdaganat kockázatát.

Az égő bőrnek jólesik a hideg zuhany vagy a hideg borogatás. Aki rosszul viseli a fájdalmat, bevehet fájdalomcsillapítót is. Helyileg a fájó bőrre tehetünk szteroidos krémet, aloe vera készítményt, vagy előkerülhet a jól bevált Panthenol is. Fontos a bőr hidratálása is, különösen a hámló szakaszban. Az említett szerek mérséklik, de nem szüntetik meg a tüneteket, a napégés természetes lefolyását ugyanis nem lehet megakadályozni, csak enyhíthetjük a panaszokat.

Ha leégtünk, nagyon fontos a folyamatos folyadékpótlás is, ugyanis a gyulladt bőr nem tudja megfelelően ellátni védő funkcióját, így a bőrön keresztül nagy lehet a folyadékveszteség, amit pótolni kell, lehetőleg a megfelelő sókat is tartalmazó italokkal, például sportitalokkal.

A napszemüveget, kalapot se felejtsük el

Az erős napfény és UV-sugárzás káros a szemre is, ezért védjük szemünket minél nagyobb lencséjű napszemüveggel. Minél erősebb fénynek van valaki kitéve, annál sötétebb színezésű lencsét válasszon. Mivel a gyerekek szeme érzékenyebb, számukra különösen ajánlott a kalap vagy sildes sapka és a napszemüveg viselése.