A helyes ülést már gyerekkorban tanítani kéne, mert ha rögzül a rossz testtartás, az izmok elkezdenek zsugorodni. A helytelen ülés pdig melegágya a derékfájásnak, a porckorongsérvnek, a hát, a nyak és a váll fájdalmainak.

Az ülőmunka nem csak a mozgásszervekre veszélyes, hanem a belső szervekre is rossz hatással van. A sok ülés a gerincbetegségek mellett növeli az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívnagyobbodás és a vesebetegségek kockázatát is - olvasható a Semmelweis Egyetem legfrissebb sajtóközleményében.

Az ülés jobban terheli a gerincet, mint az állás

Dr. Darabosné Tim Irma, a Semmelweis Egyetem ETK Fizioterápiai Tanszék oktatója szerint az emberek többségének nincs kellő információja a helyes ülésről. Aki naponta több órát ül, jó ha tudja, hogy az ülés jobban terheli a gerincet, mint az állás, ezt szemléletes mutatja a Nachemson ábra.

A helytelen üléskor majdnem kétszeresen (180 százalékosan) terhelődnek a porckorongok, az álláshoz képest. Ha mindez a nyomás állandóan féloldalasan és egyenetlenül jelentkezik, kialakulnak a mozgásszervi betegségek, például a porckorongsérv vagy a meszesedés.

Forrás: Semmelweis Egyetem
Ennyire terhelődnek a porckorongok a különböző mozdulatok soránSemmelweis Egyetem


Mindezek elkerülhetők célzott aktív mozgással. A mozgás jó vérellátást biztosít az izmokban, és elősegíti, hogy a csontállomány ne épüljön le.

A helyes ülést azért is szükséges minél előbb megtanulni, mert ha rögzül a rossz testtartás, az izmok elkezdenek zsugorodni (többek között az alsó végtag izmai, valamint a mellkas izmai, és ez utóbbi kihat a légzésre is). A helytelen ülés melegágya a derékfájásnak, a porckorongsérvnek, a hát, a nyak és a váll fájdalmainak.

A helyes ülés alapszabályai

Üléskor akkor helyes a szék magassága, ha a talp alátámasztása mellett a térd és a csípő kb. 100-110 fokos szögben van.

Az ülő felület akkora legyen, hogy a széken hátra csúszva ne vágja az ülés a térdhajlatot.

A szék támlája támassza meg a lapocka alsó csücskét. Jó, ha a derék is megtámasztott.

Aktív izommunkát biztosít ülés közben, ha a szék ülő felülete mobil, illetve instabil, például levegővel töltött párna.

Fontos, hogy ülésnél az asztal is megfelelő magasságú legyen, azaz felhúzott váll és görbe hát nélkül az alkar kényelmesen legyen alátámasztva írás közben.

A gyereknek érdemes olyan gyerekszéket választani, amely igazítható a testmagasságához, így a növekedés minden fázisában biztosítja a helyes ülést.

Aki munkája miatt egész nap ül, legalább óránként álljon fel, és végezzen néhány aktív gyakorlatot végezzen. Ez hosszú utazáskor is fontos (pl. repülőúton) a jó keringés érdekében (pl. trombózis ellen).

Ajánlott ülés közben is gyakorlatokat végezni, akár izommegfeszítést, akár nyújtózást.

Munkából hazaérve lehetőleg kerüljük az ülést, helyette inkább feküdjünk a földre (kemény felületre) és polcoljuk fel Z alakban a lábat, ugyanis ez a legpihentetőbb testtartás, tehermentesíti a gerincet.

Napi félóra mozgás kell, és nem elég csak sétálni

A csontnak a nyomásra, a szalagoknak, inaknak a feszülésre, az izmoknak pedig az összehúzódásra van szükségük. Ezért elengedhetetlenül szükséges a rendszeres mozgás. Napi fél óra az ajánlott, de nem elég csak a séta, ajánlott dinamikus tornagyakorlatokat, úgynevezett kardio mozgást (120 fölé menjen a szívfrekvencia) is végezni (ilyen lehet az úszás, a biciklizés, de a sportok mellett akár a tánc).

Ezentúl napi szinten szükség van az izmok erősítésére és nyújtására, valamint a testtudatot erősítő gyakorlatokra is, ilyen például a jóga, a Pilates, a testtartáskorrekciós gyakorlatok.

Tavasszal a gerincosztályok kertészkedőkkel telnek meg

Mozogni minden korban el lehet kezdeni, fontos azonban, hogy senki ne hirtelen, és ne nagy terheléssel kezdje, hanem fokozatosan. A szakemberek szerint veszélyes, amikor a hónapokig nem mozgó emberek tavasszal kimennek a kertbe és túlerőltetik magukat. A tapasztalatok szerint ilyenkor a gerincosztályok kertészkedőkkel vannak tele.