Vágólapra másolva!
Az allergia hirtelen, minden előzmény nélkül felnőttkorban, akár hetvenévesen is kialakulhat. Ráadásul a pollenallergiát gyakran ételallergiák követik, de mindez fordítva is történhet. Vigasztaló, hogy idővel elmúlhat.
Vágólapra másolva!

József 49 éves volt, amikor meglepetésére, tavasszal szénanáthája alakult ki. "Soha nem volt korábban allergiám. Nem is értettem, hogy hogyan alakulhatott ki váratlanul" - mesélte az [origo]-nak a jelenleg 53 éves férfi, aki egy kis faluban nőtt fel, de már több mint 30 éve a fővárosban él. Az allergiás náthától a fővárosban is szenved, ám közel sem olyan erősen, mint amikor vidékre látogat május-június környéken. Ráadásul két éve a dióra is allergiás reakciók jelentkeztek nála. "Bekaptam egy szem diót, és a torkom kaparni kezdett, mellkasom összeszorult, alig kaptam levegőt. Enyhe allergiás reakciót azóta több gyümölccsel, zöldséggel, például a paradicsommal kapcsolatban is megfigyeltem" - mondja.

A 39 éves Tündénél nyolc éve gluténérzékenységgel kezdődött a történet. Azóta több egyéb étellel kapcsolatban is kialakult nála hasmenéssel, puffadással járó érzékenység, a dióra, földimogyoróra pedig nyelvduzzadással, garatviszketéssel, szájpadlás-bizsergéssel járó allergiás reakció lépett fel. Tavaly óta pedig már pollenallergiája is van, rövidebb szünetekkel tavasztól-őszig folyik az orra.

Allergia minden előzmény nékül hetven éves korban is kialakulhat

Az allergiára sokan gondolnak úgy, mint ami gyerekkorban kezdődik, és vagy elmúlik, vagy megmarad felnőttkorban is. Pedig az allergia bármilyen életkorban kialakulhat, minden előzmény nélkül, akár hetvenéves korban is.

Amerikai statisztikák szerint a felnőttkori allergia gyakorisága fokozatosan nő, allergiás náthától a felnőtt lakosság 14 százaléka szenved, további 3,5 százalékuk pedig táplálékallergiával küzd. Az allergiások valós száma azonban a szakértők szerint ennél magasabb, sokan ugyanis nem fordulnak orvoshoz, nincs diagnózisuk betegségükről.

"Átfogó magyar statisztikák nincsenek, így az nem jelenthető ki, hogy itthon egyre nő a felnőttkori allergia gyakorisága. Ami azonban a fejlett ipari országok adatai alapján nálunk is valószínűsíthető, hogy a társadalom 30 százalékának van kifejlett allergiája egy vagy több dologra" - mondja dr. Nékám Kristóf allergológus. "Arra a kérdésre, hogy mitől alakul ki előzmények nélkül felnőttkorban allergia, a korrekt válasz az, hogy pontosan nem tudjuk, számos faktor hozzájárulhat" - teszi hozzá a professzor.

A tapasztalatok szerint a felnőttkori allergiák egy része valójában nem is előzmény nélküli, csak épp a betegben korábban nem tudatosultak az allergiás reakciók, vagy nem ismerték nála fel őket. Csecsemőknél, kisgyerekeknél az allergia sokszor ekcéma formájában jelentkezik. Nagyobb gyerekeknél az allergiás náthára gyakran gondolják azt, hogy csak szokásos szezonális nátha.

Visszavezethető-e lelki okokra a felnőttkori allergia?

"Tény, hogy vannak olyan esetek, amikor felnőttkorban valóban minden előzmény nélkül jelentkezik az allergiás nátha" - erősíti meg dr. Nékám Kristóf. "Az okok között leggyakrabban a környezeti ártalmakat szokás emlegetni."

Előfordul, hogy valakinél egy költözés, például egy tiszta levegőjű vidéki településről egy sokkal szennyezettebb városba, vagy egy új házba való átköltözés után alakul ki az allergia.

Igazolt, hogy a diesel kipufogógáz magas koncentrációja növeli a légúti allergiák esélyét, a légköri széndioxid koncentráció növekedése pedig kedvez a gyomnövényeknek, ily módon növeli pollenszórásukat.

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás
Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A háziállattartás szintén kiválthat korábban nem ismert tüneteket. Gyakori, hogy az allergia akkor alakul ki, amikor az illető immunrendszere épp legyengült, például egy vírusfertőzés után van, vagy épp várandós. Sok nőnél a felnőttkori allergia megjelenése a várandósság utáni időszakhoz köthető.

"Előfordul az is, hogy a szervezet felnőttkorig nem találkozott az adott antigénnel, és az első találkozás allergiás reakciót vált ki. Ilyen reakciót okozhat egy egzotikus gyümölcs, vagy a látványpékségekkel elterjedt szezámmag, amelynek fehérjéje erősen allergizáló hatású, és amely a kutatások szerint a magyarok 2-3 százalékánál allergiás reakciót vált ki. Ráadásul nehéz kimutatni, az ember csak nagy odafigyeléssel tudja kiszűrni, hogy az étrendjéből valószínűleg a péksütemény, és az is a szezámmag miatt vált ki a tüneteket" - mondja Nékám.

A felnőttkori allergiák megjelenését sokan összekötik a lelki krízisekkel. "Pedig nagy valószínűséggel nem maga a pszichés terhelés vagy a depresszió az allergia oka. Sokkal inkább igaz az, hogy ilyen állapotban az ember érzékenyebb, és a tüneteket, amelyekkel korábban egészségesen nem törődött, most felerősítve érzékeli" - mondja az allergológus.

Idővel az egyik allergia elmúlhat, de jöhet helyette másik

A felnőttkori allergiában önmagában nem az orrfolyás vagy a tüsszögés az igazán zavaró. Sokkal inkább ejti kétségbe az embert az, amikor újabb és újabb allergiák jelentkeznek. Ha valaki pollenallergiával küzd, elképzelhető, hogy egy idő után a rokonfehérjéket tartalmazó zöldségekre, gyümölcsökre is allergiás lesz. Egy tipikus táplálékallergiás 10-15 ételre is érzékeny lehet. (Lásd keretes írásunkat.)

Az allergia továbbá növeli az asztma kialakulásának kockázatát is, de a légúti allergiától szenvedők körébben gyakoribb a fülgyulladás, valamint a krónikus arc- és orrüreggyulladás is.

A táplálékallergiák esetében a legjobb ellenszer az elkerülés, az adott étel kiiktatása az étrendből. Légúti allergiák esetén az elkerülés sokszor nem megoldható, ilyenkor a tünetek erősségétől függően a gyógyszeres kezelés vagy a célzott immunterápia segíthet.

"Előfordul, hogy az adott allergia idővel elmúlik. De jellemzően nem néhány évről van szó, inkább tíz év körüli időtartamról" - mondja az allergológus. "Közben azonban kialakulhat más típusú allergia."

A leggyakoribb keresztallergiák

Parlagfű: őszibarack, nektarin, dinnyefélék (görögdinnye, sárgadinnye), banán, tök, uborka, cukkini, paradicsom, kamilla, napraforgómag

Fekete üröm: sárgarépa, petrezselyem, zeller, alma, kivi, földimogyoró, egyes fűszerek (pl. kömény, édeskömény, ánizs, koriander)

Nyírfa: alma, körte, kivi, csonthéjasok (mogyoró, dió, mandula, szilva, cseresznye, meggy, őszibarack, sárgabarack), avokádó, burgonya, paradicsom, sárgarépa, zeller, spenót

Éger: alma, körte, cseresznye, őszibarack, mandula, mogyoró, zeller

Füvek: paradicsom, burgonya, rozs, búza, bab, borsó, lencse, szója, földimogyoró, szentjánoskenyér, élesztő, avokádó, édeskömény

Házipor-atka: rákféleségek