Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a tavaly felfedezett koronavírus emberről emberre is képes terjedni. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vírus az egész világot veszélyezteti.

A szervezet Genfben tartott közgyűlésének keddi zárónapján Margaret Chan, a WHO főigazgatója arra mutatott rá, hogy valamennyi egészségügyi gond közül ez a vírus ad okot a legnagyobb aggodalomra. "Az új koronavírus az egész világot veszélyezteti" - hangsúlyozta a főigazgató, emlékeztetve arra, hogy a súlyos akut légzőszervi szindróma kórokozója, a SARS-vírus tíz évvel ezelőtt több mint 800 halálos áldozatot szedett. Úgy értékelte, a potenciális kockázatokhoz viszonyítva a hatóságok túl keveset tudnak a koronavírusról.

Az új vírus rokon a SARS-vírussal, abban különbözik tőle, hogy gyors ütemű veseelégtelenséghez vezet. Tünetei hasonlóak az influenza tüneteihez, beleértve a légutak életveszélyes gyulladását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az új koronavírus tavaly szeptember óta eddig 44 embert betegített meg, közülük 24-en meghaltak. A legtöbb esetet Szaúd-Arábiában észlelték, de Katarban, Jordániában, Tunéziában, az Egyesült Arab Emírségekben, valamint Németországban, Nagy Britanniában és Franciaországban is történtek megbetegedések. Az első francia beteg halálát Lille kórháza éppen kedden jelentette be. A 65 éves francia férfi április 9. és 17. között Dubajban járt, hazatérését követően került emésztési zavarokkal kórházba.

A WHO főigazgató-helyettese, a japán származású amerikai Keiji Fukuda korábban Szaúd-Arábiában kijelentette: egyre nagyobb a valószínűsége, hogy szoros kontaktus esetén a vírus képes emberről emberre terjedni.

Korábban: Denevérektől jön az új veszélyes vírus
Aggodalommal figyelik a járványtani szakértők a koronavírus új törzsének felbukkanását a Közép-Keleten: múló epizódról van szó, vagy egy világméretű járvány előszeléről? Egy szakértő szerint hallatlanul veszedelmes kórokozóval van dolgunk, amely a H5N1-gyel, vagyis a madárinfluenza-vírussal egy súlycsoportba sorolható.