Betegség lett a kávéelvonás

fejfájás és kávézás, illusztráció
Vágólapra másolva!
Sokan nem is sejtik, hogy mind a kávé, mind a marihuána napi fogyasztása függőséget okoz, a róluk való leszokás pedig akár súlyos fizikai és pszichés tünetekkel is járhat. A koffein- és a marihuánaelvonás most bekerült a pszichiátriai kórképek közé is.
Vágólapra másolva!

Az amerikai pszichiátriai társaság május végén adta ki kézikönyvének, a DSM-nek (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) ötödik, átdolgozott kiadását, amely világszerte pszichiáterek ezreit segíti a diagnózisfelállításban. Az átdolgozott kézikönybe az előző kiadáshoz képest 15 új pszichés betegség/zavar került, többek között két leszokással kapcsolatos kórkép: a koffein-, illetve a marihuánaelvonás.

Ezzel a társaság egyrészt elismeri, hogy mindkét szer rendszeres fogyasztása enyhe/közepes függőséget alakít ki (dózistól függően). Másrészt az is indokolta az elvonási tünetek bekerülését a kézikönyvbe, hogy mindkét stimulánst világszerte milliók fogyasztják. (Az USA-ban a marihuána egyes államokban csak orvosi céllal érhető el, de akadnak olyan államok is, ahol rekreációs céllal is szabadon hozzáférhető.)

Fáradtság, lehangoltság a kávé elhagyásakor

A kézikönyv szerint napi 250 mg-nál több koffein (ez itthon körülbelül három eszpresszónak felel meg) túladagolással járó tünetekhez vezethet. Ilyen tünet többek között a nyugtalanság, az idegesség, az izgatottság, az álmatlanság, a kipirult arc, a gyakori vécére járás, az akaratlan izomrángások, a gondolatok elkalandozása, a szabálytalan szívritmus, valamint a túl sok koffein emésztési panaszokat is okozhat.

Ugyancsak okozhat kellemetlen tüneteket a kávéról való leszokás, ha valaki naponta rendszeresen két-három kávét fogyaszt. A kávé elhagyásával fáradtság, nyomott hangulat, fejfájás és szétszórtság jelentkezhet. A tünetek átmenetiek, néhány nap után megszűnnek. (Az USA-ban egy felnőtt átlagosan 300 mg koffeint fogyaszt, a tinédzserek pedig a koffeintartalmú üdítők és csokoládék révén körülbelül napi 100 mg-ot.)

A kávénak azonban vannak előnyös tulajdonságai is, ezért teljesen elhagyni nem ajánlott az étrendből. A kutatások szerint a rendszeres, mértékletes kávéfogyasztás mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát, valamint serkenti az emésztést.

A sok kávé függőséget alakít ki. Forrás: AFP

A marihuánáról való leszokás ingerlékenységgel, dühkitörésekkel járhat

Ugyancsak külön kórképként került a kézikönyvbe a marihuánaelvonás. A marihuánára a mai napig sokan gondolnak úgy, mint függőséget nem okozó tudatmódosító szer. Általános közvélekedés, hogy míg a kokain és a heroin függőséget okoz, a marihuána nem, ezért ártalmatlan.

Pedig ha valaki napi szinten él vele, akkor a marihuána elhagyása nagy valószínűséggel nem lesz tünetmentes. A kézikönyv szerint az elvonás pszichés tünetei a düh, az ingerlékenység, az agresszív érzések, a lehangoltság, a nyugtalanság, az étvágyvesztés, a súlycsökkenés, az álmatlanság, az alvási zavarok, valamint a szorongás.

Fizikai szinten az elvonás fejfájással, gyomorfájdalmakkal, fokozott izzadással, valamint hidegrázással járhat. Az, hogy valaki marihuána elvonásban szenved, azt jelenti, hogy a pszichés tünetek mellett a fizikai tünetek közül is legalább egy olyan erősségű, hogy az illetőnek a munkájában, társas kapcsolataiban problémát okoz.