Már Európában is fertőzött a halálos vírus

új koronavírus, A brit egészségvédelmi ügynökség által közreadott kép az új koronavírusról, MERS-CoV, Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus
Vágólapra másolva!
Most már biztosan terjed emberről emberre a szaúdi koronavírus: egy francia kórház betege szobatársától kapta el a kórokozót. A felbukkanása óta 49 igazolt megbetegedést és 27 halálesetet okozó vírus egyre komolyabb aggodalmat kelt az Egészségügyi Világszervezet berkeiben. Az emberről emberre történő átadás minden eddigi adat szerint közeli kontaktust igényel.
Vágólapra másolva!

A földrajzi eredete után a közelmúltban Közép-keleti Légzőszervi Tünetegyüttes Koronavírussá (MERS-CoV, Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) átkeresztelt, 2012-es felbukkanása óta 49 igazolt megbetegedést és 27 halálesetet okozó vírus egyre komolyabb aggodalmat kelt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) berkeiben.

A félelmeket nem csak az indokolja, hogy az eddigi adatok szerint a betegség halálozási aránya meghaladja az 50 százalékot – a szakértők egyelőre bíznak abban, hogy ez az arány további, enyhébb esetek felderítésével később kedvezően módosul –, hanem az is, hogy a fertőzés immár eredeti forrásától, Szaúd-Arábiától távol is felütötte a fejét, és mind a Közép-Keleten, mind Európában megfigyelték a vírus emberről emberre történő átadását. Kontinensünkön eddig Németországból, Franciaországból és Angliából jelentették a MERS-CoV felbukkanását.

Szaúd-Arábiában az összes beteg egészségügyi intézményben kapta el

Szaúd-Arábiában, ahonnan a fertőzés világhódító útjára indult, és ahol mindeddig a legtöbb megbetegedést és halálesetet dokumentálták (21 esetből 9 bizonyult végzetesnek), a legutóbbi kitörés szinte összes áldozata röviddel a tünetek jelentkezése előtt megfordult ugyanabban az egészségügyi intézményben.

Az emberről emberre történő átadás minden eddigi adat szerint közeli kontaktust igényel; az említett esetben például a kórház dialízis-osztályára terelődött a gyanú, ahol egyes berendezések több beteg vérével is érintkezhettek. A szakértők szerint ugyanilyen helyzet állhat elő olyan egyéb orvosi eszközök – pl. bronchoszkópok, vagy a mesterséges lélegeztetéshez használt légcső-tubusok – alkalmazásakor, amelyek átvihetik a kórokozót egyik betegről a másikra. Az említett eszközökre ráadásul kimondottan a légzési elégtelenségben szenvedő pácienseknek van szükségük.

Franciaországban is kórházban fertőzödött két beteg

Hasonló tanulsággal szolgál az a két, egymással összefüggő franciaországi eset, amelyről pár napja jelent meg közlemény a The Lancet orvosi folyóiratban. Egy 64 éves férfi áprilisban, kevéssel Dubaiban tett látogatása után került a lille-i kórházba. Mivel jellegtelen tünetei – láz és hasmenés – nem keltették a MERS gyanúját, az orvosok nem tartották szükségesnek, hogy különleges óvintézkedéseket foganatosítsanak, és vele egy szobában helyeztek el egy másik, 51 éves férfit, akit kari mélyvénás trombózissal vettek fel az osztályra.

A második férfi semmilyen külföldi országban nem járt a közelmúltban. Ennek ellenére a kórházból való elbocsátását követő nyolcadik napon kiütköztek rajta a MERS-CoV fertőzés tünetei. Mivel eddigre az első betegről már tudható volt, hogy az ő tüneteit az új koronavírus vírus okozta, a második pácienst azonnal specialistához irányították. Állapota azonban rohamosan romlott: napokon belül légzési- és veseelégtelenség állt be nála, és a cikk leadásának időpontjában, május végén még mindig intenzív ellátásra szorult. Az első beteg időközben május 28-án elhunyt.

A brit egészségvédelmi ügynökség (British Health Protection Agency) által közreadott fotó az új koronavírusról. Forrás: AFP/British Health Protection Agency

Könnyen mutálódhat

Bár egyelőre úgy tűnik, hogy rokonánál, a 2002-03-ban több mint 8000 megbetegedést és csaknem 800 halálesetet okozó SARS-nál nehezebben terjed a MERS az emberek között, a járványtani és virológiai szakértők szerint korai lenne fellélegezni.

A szintén halálos H5N1 madárinfluenza-vírusnak ugyanis mindössze 5 genetikai változásra volt szüksége ahhoz, hogy a menyétfélékben – azokban az emlősökben, amelyekben az emberéhez leginkább hasonló a betegség lefolyása – cseppfertőzéses terjedésre képessé váljon a kórokozó. A kistestű ragadozók és az ember közti párhuzamot annyira közelinek érezték a menyét-H5N1 evolúciójának kutatói, hogy önkéntesen visszatartották eredményeiket, mert a hatóságokkal egyetértésben úgy ítélték, hogy a pontos részletek terroristák kezébe kerülve biológiai fegyver kidolgozásához szolgálhatnának útmutatóul.

Szabadalmi vita a vírus körül

Miközben a WHO vezetője, Margaret Chan úgy nyilatkozott, hogy a világszervezetnek pillanatnyilag az új koronavírus okozza a legnagyobb fejfájást, a vírus körül kialakult szellemi tulajdonjogi vita egyes vélemények szerint hátráltatja a betegséggel kapcsolatos kutatást és a diagnosztikus tesztek kifejlesztését.

A probléma ott kezdődött, amikor Ali Mohamed Zaki, az új fertőzést elsőként leíró orvos a vírus egy mintáját elküldte elemzésre a rotterdami (Hollandia) Erasmus Orvosi Központban dolgozó Albert Osterhaus-nak és Ron Fouchier-nek. E nemzetközileg elismert szakértők voltak azok, akik koronavírusként azonosították az ismeretlen kórokozót, és – állításuk szerint a szakmában megszokott módon – szabadalmi oltalom alá helyezték a vírust. Most a szaúdi Egészségügyi Minisztérium azzal vádolja a holland egyetem kutatóit, hogy a szabadalmaztatással megnehezítették a tudományos közösség hozzáférését a vírushoz, és emiatt késlekedik a diagnosztikus eljárások kidolgozása.

A WHO május végén Genfben (Svájc) rendezett nagygyűlésén a szaúdi miniszterhelyettes, Ziad Memish szenvedélyes felszólalásával maga mellé állította Margaret Chant, aki rögtön sietett leszögezni, hogy semmiféle intellektuális jog nem állhat a hatóságok útjában, amikor azok megvédeni igyekszenek az embereket a járványtól. Kilátásba helyezte továbbá, hogy meg fogja vizsgáltatni Zaki lépésének jogi következményeit, ugyanis az orvosnak szerinte kötelessége lett volna az ismeretlen vírust először a WHO laboratóriumába eljuttatnia. Szavait a gyűlés résztvevői – köztük a 194 tagállam egészségügyi miniszterei és magas rangú hivatalnokai – tapssal jutalmazták.

Osterhaus az elhangzottakra reagálva a Bloomberg hírügynökségnek adott telefoninterjújában hangsúlyozta: a szabadalmaztatással senkit nem gátoltak meg a vírushoz való hozzáférésben, és eddig már világszerte több mint 40 laboratóriumnak ingyenesen kiküldték a kórokozó mintáit. Ellenkezőleg, szerinte éppen azért volt szükség a szabadalmi oltalomra, hogy az oltások és vírusellenes szerek kifejlesztésében potenciálisan érdekelt biotechnológiai cégek elkezdjenek foglalkozni a feladattal. „A gyógyszeripar nem mozdul addig, amíg azt látja, hogy a szabadalmi viszonyok nincsenek tisztázva” – figyelmeztetett Osterhaus, aki azt is leszögezte, hogy nekik maguknak semmilyen anyagi hasznuk nem származik a szabadalomból, és a vádakkal ellentétben nem kötöttek egyetlen céggel sem kizárólagos szerződést gyógyító vagy diagnosztikus eljárások kifejlesztésére.