Tévhit, hogy hőségben a fehér ruha az ideális

nem a fehér véd meg a legjobban a naptól
Vágólapra másolva!
Az UV sugárzást a fehér anyag jobban átengedi, a hőségben inkább színes, tarka ruhát célszerű viselni, mert az elnyeli a káros sugarakat. Magyarországon évente 15 ezer új bőrrákos esetet fedeznek fel.
Vágólapra másolva!

A strandokon sok gyereken látni fehér pólót, de dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Dermaonkológiai Klinikájának docense szerint éppen a fehér nem a legjobb a védelemre, főleg ha pamut, és főleg ha vizes. Ugyanis az UV sugárzást a fehér anyag jobban átengedi, mint a színes, tarka, ami elnyeli.

Speciális UV védő ruhákat is lehet már kapni, ezeknek a szövése, a szálak anyaga és szerkezete kevésbé engedi át a káros sugarakat. Ennek olyankor van jelentősége, ha sokáig egy pozícióban van az ember, pl. kerékpározáskor, evezéskor. A speciális ruha olyan esetekben is hasznos lehet, ha valaki kóros fényérzékenységben szenved, vagy fokozott fényérzékenységet okozó gyógyszert szed – olvasható a Semmelweis Egyetem legfrissebb hírlevelében.

A szoláriumozás nem jelent előnapozást

Nem égne le a bőr, ha fokozatosan hozzá lenne edződve a napsütéshez. Csakhogy a „civilizált” ember már nem így él, hanem a jellemzően fehér bőre hirtelen kap nagy dózist a napsugárzásból évente egyszer, amikor elmegy nyaralni – mondja dr. Wikonkál Norbert.

A szakember arra is figyelmeztet, hogy a szoláriumozás nem jelent előnapozást, vagyis ezáltal nem lehet megelőzni a leégést. Sőt, hosszú távon a szoláriumozás károsabb a bőrnek, mint a napozás. Számos nyugat európai országban éppen ezért 18 év alatt tiltják is a szoláriumozást.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Évente 15 ezer új bőrrákos esetet diagnosztizálnak itthon

Kerüljük a leégést is, mert növeli a bőrrák kockázatát. Magyarországon a rákos betegek közül legtöbben bőrrákosok, évente több mint 15 ezer az új beteg. Ez a szám is nagyon magas, pedig sokakról nem is tudnak, mert a bőrrák egy gyakori típusa, a bazalióma kimarad (rosszindulatú lehet, de nem képez áttétet) a statisztikából, észre sem veszik. Egy fehérbőrű embernek élete során 33 százalék az esélye arra, hogy bazaliomája legyen, vagyis minden harmadik embert érint. Ennél sokkal veszélyesebb bőrrák a melanóma, mely áttét-képző hajlama meglehetősen nagy. Évente kétezer feletti új melanómás beteg van.

Mielőtt megmutatnánk testünket a napnak, ajánlott átnézni az anyajegyeket, a rosszindulatú elváltozásokat ugyanis egy laikus is felismerheti. Akkor érdemes elmenni bőrgyógyászhoz, ha egy anyajegy mérete változik (nő vagy összemegy), ha a színe nem homogén, és ha nem szimmetrikus. Tévhit, hogy a kiemelkedő anyajegyek ártalmasabbak, mint a laposak. A bőrgyógyász szerint ajánlott évente elmenni bőrrákszűrésre.