Túl sok a só a kenyerekben

Vágólapra másolva!
Egy civilszervezet 14 fehér- és félbarna kenyér sótartalmát vizsgáltatta meg, egy harmaduk sótartalma meghaladja a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt felső határt.
Vágólapra másolva!

A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) magazinja, a Teszt Plussz áruházláncok és nagyobb pékségek kínálatából tizennégy fehér- és félbarnakenyér sótartalmát vizsgáltatta meg akkreditált laboratóriumban. Eredményeik szerint a kenyerek több mint egyharmada nem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának, amely a szárazanyagban mért sótartalmat legalább 1,5, de legfeljebb 2,8 százalékos határértékben szabja meg.

A tizennégy közül öt kenyér - Norbi Update, a Tesco két, az Auchan és a Lipóti Pékség egy- egy terméke - sótartalma meghaladta az előírt felső határértéket. „A vizsgálati eredmények azt mutatják, sem a legnagyobb áruházláncok, sem pékség, de még az egészséges táplálkozást hangsúlyozó bolthálózat terméke sem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak” – áll a szervezet sajtóközleményében. (A vizsgált termékek >>)

A belgyógyászok, kardiológusok évtizedek óta hangsúlyozzák a só káros hatásait. Egy magyar felnőtt naponta átlagosan 12-20 gramm konyhasót fogyaszt, ugyanakkor a vesék ezen időszak alatt mindössze 5-7 grammot tudnak kiválasztani. Háromszor-négyszer annyi sót fogyasztunk tehát, mint amennyire ténylegesen szükségünk van.

A magyarok naponta átlagosan 200-220 gramm kenyeret esznek. A kenyerek magasabb sótartalma önmagában nem lenne ártalmas az egészségre, ám mivel majdnem minden egyéb élelmiszer is tartalmaz sót, a határértéket könnyű átlépni.