A mediterrán térségből származó növényt nem véletlenül választották a 2013-as év gyógynövényének. A máriatövis, vagy népies nevén szamárkóró ugyanis olyan hatásosan regenerálja a májat, hogy többféle betegség kezeléséhez is használják sikeresen, összetevői pedig gyógyszerekben is megtalálhatók.

A máj barátja

A máriatövist régóta használják különböző májproblémák gyógyítására, hatásosságát pedig számos vizsgálat igazolja. A kutatások során egyik jótékony hatása derül ki a másik után, a legújabb eredmények szerint a vírusos májgyulladás kezelésénél is hatásos lehet. Kivédi a különböző májkárosító anyagok hatását, megőrzi a májsejtek szerkezetét, és serkenti a regenerációt. A népi gyógyászatban súlyos eseteknél, mikor úgy tűnt, már semmi sem segít, sikerrel alkalmazták. Májunk manapság hihetetlen terhelésnek van kitéve a sok vegyi anyag és gyógyszer miatt, általános egészségi állapotunk pedig májunk állapotától függ: ha az alkohol, a nikotin, különböző gyógyszerek, mérgek miatt nem működik megfelelően, az az egész szervezetünkön meglátszik.

Tudtad?
Állatkísérletekben bebizonyították, hogy a máriatövis akár a gyilkos galóca mérgező anyagai ellen is hatásos: hatóanyagát a gombamérgezés előtt adták az állatoknak, mely 100%-ban megelőzte a májkárosodást. Még akkor is igen hatásosnak bizonyult, mikor a gombamérgezés után juttatták az állatok szervezetébe.

Thinkstock

Ideális a fogyókúrához

A máriatövis akár olyan súlyos betegségeken is segíthet, mint a májcirózis, de erős méregtelenítő hatását a fogyókúrádban is kihasználhatod. A növény hatóanyagai serkentik az emésztést, az epetermelést, így elősegítik a zsírok lebontását, és kisöprik a felgyűlt mérgeket, melyek állandó fáradtságot, kedvetlenséget okoznak, és megterhelik a szervezeted. Emellett a máriatövis erős antioxidánsokat is tartalmaz - hatása többszöröse a jól ismert E-vitaminénak -, emiatt hatékonyan semlegesíti a veszélyes szabad gyököket.

Így alkalmazd!

Gyógynövényboltokban, patikákban is beszerezheted, de teaként, kapszulázott formában és tinktúraként is fogyaszthatod. Utóbbi kettő magasabb hatóanyagtartalma miatt ajánlottabb, de különböző teakeverékekben így is használhatod, mert kevésbé érződik a picit érdekesebb íze. Magjából sajtolással máriatövisolajat is készítenek, ami jól alkalmazható különböző böjtkúrák, rendszeres gyógyszerszedés esetén, illetve általános májtisztításra. Bár mellékhatásai a széklet lazulásán kívül nemigen ismertek, ha bármilyen krónikus betegséggel küzdesz, vagy kismama vagy, akkor alkalmazása előtt mindenképpen kérd ki az orvosod tanácsát!

Forrás: [origo]Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!Tavaszi erősítés csalánnalhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130411-gyogynovenyek-es-egeszseg-tavaszi-erosites-csalannal.html Borsmenta: a zsírbontás szakértőjehttp://www.life.hu/ez-zsir/20130604-borsmenta-a-zsirbontas-szakertoje-nagyon-hasznos-gyogynoveny-a-fogyokuraban.html A diétázók kedvence: a citromfűhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130507-gyogynoveny-ami-segiti-a-fogyokurat-es-a-dietat-citromfu.html