Egy Németországban élő nő különös problémával fordult orvoshoz: noha nem volt extrém hidegnek kitéve, orrán, fülén és lábain mégis fagyásszerű tünetek jelentkeztek.

A New England Journal of Medicine szakfolyóiratban megjelent esettanulmány tanúsága szerint a páciens bőrén pár nap leforgása alatt megrongálódott szövetre utaló, fagyásszerű fekete foltok jelentek meg. A tünetek jelentkezésekor a nő otthonában a fűtési rendszer ugyan éppen elromlott, és a ház kihűlt, de a külső hőmérséklet plusz 10 Celsius fok körüli volt, tehát a levegő hőfoka messze nem esett fagypont közelébe.

Orvosai különös, alacsony hőmérséklet által kiváltott autoimmun megbetegedést diagnosztizáltak: a páciens vérében magas volt az úgynevezett hideg agglutinin antitestek szintje. A hideg agglutinin antitestek jelenléte önmagában nem jelent gondot, kis mennyiségben a legtöbb ember vérében jelen vannak, és segítik a szervezet fertőzésekre adott válaszreakcióját.

Forrás: The New England Journal of Medicine


A hideg agglutinin antitest magas koncentrációja azonban alacsony hőmérséklet mellett a vörösvérsejtek kicsapódását okozhatja, az elhalt vörösvérsejtek pedig csomóvá összeállva elzárhatják az ujjakhoz, orrhoz, fülekhez és lábujjakhoz vezető véráramot. E folyamat hatására jelentkezhetnek az érintett területeken fagyáshoz hasonló tünetek - írja a tanulmány.

Az állapot kezelése során az orvosok eltávolították a sérült bőrszövetet, véralvadásgátló gyógyszert adtak a páciensnek, vértisztító eljárásnak vetették alá, valamint arra kérték, hogy védje testét a hideg ellen. A kezelés hatására a nő állapota hamarosan javulni kezdett.