Vágólapra másolva!
A vizsgálatoknak köszönhetően a betegek akár évekkel korábban hozzájuthatnak a legújabb hatóanyagokhoz, de nem könnyű bekerülni egy-egy próbába.
Vágólapra másolva!

Nyilvánossá tette a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT), hogy a magyarországi onkológiai osztályokon milyen daganatos betegségtípusokban zajlanak klinikai gyógyszervizsgálatok. Ezek során a betegek esetenként olyan hatóanyagokhoz is hozzájuthatnak, amelyek még nem részei a rutin kezeléseknek, és amelyek alkalmazására esetenként még hosszú éveket kell várni.

A vizsgálatok nyilvános adatbázisa a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) honlapján bárki számára hozzáférhető. A vizsgálatokban résztvevők között a leggyakoribb és a ritkább daganatban szenvedők is megtalálhatók.

A Rákgyógyítás.hu szerint eddig ezek az információk jobbára informális úton voltak csak elérhetők. Ugyan a közzétett adatok laikusként, orvosi segítség nélkül nemigen értelmezhetők, ennek ellenére a kezdeményezés hozzásegítheti a betegeket a lehetőségeik megismeréséhez, az intézményeket pedig ahhoz, hogy minél rövidebb idő alatt elegendő számú beteget tudjanak bevonni a kutatásokba - írja a Rákgyógyítás.hu.

"A klinikai próbákba való bekerülés nem könnyű, mert egyszerre sok szempontnak kell megfelelnie a betegnek. A lehetőségekről első lépésben a kezelőorvossal érdemes konzultálni, aki segítséget tud nyújtani egyrészt az információk értelmezésében, másrészt a kapcsolatfelvételben" - mondta az Origónak B. Papp László, a Rákgyógyítás.hu főszerkesztője.