Így védekezhet az éjszakai lábgörcs ellen

2013.07.31. 11:09

Az éjszakai lábgörcs széles körben elterjedt jelenség, a felnőttek 60 százaléka megtapasztalta már a hirtelen fellépő kínzó lábfájást. Pontos magyarázat egyelőre nincs rá, hogy mi áll a hátterében, ám kis odafigyeléssel lehet csökkenteni előfordulásának gyakoriságát.

Az American Family Physician című szaklap cikke szerint az éjszakai lábgörcsöt többnyire egy háttérben meghúzódó egészségügyi probléma, például artritisz (ízületi gyulladás) vagy perifériás érbetegség okozza, de akár gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Számos esetben összetévesztik egyéb állapotokkal (például nyugtalan láb szindrómával), ám ha tartósan fennállnak a tünetek, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

Kivizsgálása nem egyszerű, az orvosok általában kizárásos alapon közelítenek a probléma gyökeréhez: először a legsúlyosabb betegségeket próbálják vizsgálatokkal kizárni, és csak a lehetséges többi ok kiszűrése után lehet biztonsággal kijelenteni, hogy ártalmatlan éjszakai lábgörcsről van szó.

Bringára fel!

Egyik leghatásosabb ellenszere az egyébként malária ellen szedett kinin, amelynek azonban annyira súlyos mellékhatásai vannak, hogy lábgörcs elleni alkalmazása nem javallt. A kinintartalmú üdítők (pl. tonik) fogyasztása sem megoldás, mivel épp a fent említett mellékhatások miatt az üdítőkbe csak elenyésző mennyiségű kinint tesznek. Másik gyakran említett ellenszer a problémára a magnézium, ám egy 2012-es tanulmány nem találta hatásosnak a kellemetlenség ellen.

A fájdalom csillapítása is egy lehetséges stratégia: a szakemberek erre a célra lefekvés előtt kis mennyiségű paracetamolt ajánlanak. Szintén segíthet az izomlazítók alkalmazása, és B12-vitamin szedése.

A leghatásosabb megelőzés azonban a rendszeres aerob testedzés közvetlenül lefekvés előtt, például öt perc tekerés szobabiciklin. A testmozgás épp a lábgöccsel közvetlen kapcsolatba hozott problémákon segít: javítja a láb vérellátását, ezáltal a végtagokban lévő idegekre is nyugtatólag hat.