A kempingezés váratlan mellékhatása

A kempingezés helyreállítja az alvászavarosok biológiai óráját, sátor
Vágólapra másolva!
Ha nehezen tud esténként elaludni, reggel pedig kész kínszenvedést jelent a felkelés, vonuljon el mielőbb pár napra a természetbe, és egy csapásra megoldódhat a probléma.
Vágólapra másolva!

Sokat segíthet az alvászavarral küzdőknek egy hét kempingezés - állítják amerikai kutatók a Current Biology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban. A mesterséges ingerek által összezavart belső biológiai óránk a természetben eltöltött pár nap alatt helyreáll, és az alvási ciklus alkalmazkodik a nyári nappalok és éjszakák tényleges váltakozásához.

Egy hét az erdő közepén sátorban, mesterséges zajoktól és fényektől mentesen, ahol esténként csak a tábortűz ad némi világosságot, még az éjjeli bagoly típusú emberekből is korán kelő pacsirtát farag - ismertették eredményeiket a kutatást végző Kolorádói Egyetem szakemberei.

A kutatók először egy hétig figyelték a vizsgálatban résztvevő felnőttek napi életvitelét, beleértve a munkahelyükön vagy oktatási intézményben eltöltött időt és a szabadidős tevékenységeiket, külön hangsúlyt helyezve az alvási szokásaikra. Ezután egy hétre elvitték a résztvevőket kempingezni, ahol fényt kizárólag a nap és a tábortűz szolgáltatott; még zseblámpát vagy telefont sem hozhattak magukkal.

A kempingezés helyreállítja az alvászavarosok biológiai óráját. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Két órás csúszásban a modern ember biológiai órája

A kutatásból az derült ki, hogy a tipikus, modern környezet körülbelül két órás eltolódást okoz az emberek cirkadián ritmusában (napi biológiai órájában): a résztvevők jellemzően csak éjfél után kerültek ágyba, és reggel nyolc körül keltek. A természetben eltöltött egy hét hatására azonban a cirkadián ritmus visszaállt a normális állapotba, és megszűnt a két órás csúszás, azaz már este 10 körül lefeküdtek, és reggel 6-kor keltek.

A mostani eredmények arra is magyarázatot adhatnak, hogy miért érzik magukat olyan sokan épp felkelés után a legfáradtabbnak. Az alvási ciklust irányító melatonin hormon szintje a mesterséges ingerek hatására az ébredés után csak két órával csökken a nappali szintre, azaz szervezetünknek még ébredés után két óráig éjszaka van. Ha azonban a természetben alszunk, azt tapasztalták, hogy a melatonin szintjének csökkenése az alvás utolsó órájára tevődött át, így az agy éberré válása egybe esett a felkelés idejével. (Ennek hátterében az állhat, hogy a napfelkelte hatására a melatoninszint csökkenni kezd, és a természetben alvás hatására már az alvás utolsó órájában megkezdődik, ám a mesterséges elsötétítés hatására ez a folyamat nem indul be.)

Kemping helyett a reggeli séta is jó

Akinek nincs lehetősége - vagy kedve - egy hetet a természet lágy ölén sátorban tölteni, néhány trükkel „becsaphatja” biológiai óráját. A kutatók szerint könnyebb álomba merülést és pihentetőbb alvást eredményezhet az is, ha hosszabb ideig tartózkodunk nappal a szabadban, és csökkentjük éjjel a mesterséges fények között eltöltött időtartamot.

Szintén segít, ha ébredés után teszünk egy rövid sétát, napközben engedjük beáramlani a fényt a szobába. Este lehetőleg már ne kapcsoljuk be a számítógépet, ne tévézzünk sokáig, és ne égessük teljes fényerőn a lámpákat. Mindössze a természetes nappali fényben eltöltött időszakok növelésével, és a mesterséges éjszakai fényforrások kizárásával magunk is állíthatunk belső óránkon, így könnyebbé válhat az elalvás, és reggel nagyobb eséllyel fogunk frissen, magunktól ébredni.