Először terjedt emberről emberre az új kínai vírus

Vágólapra másolva!
Megjelent az első tudományos beszámoló arról, hogy emberről emberre terjedt a márciusban Kínában leírt H7N9 vírus. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy a vírus nem terjed hatékonyan az emberek között.
Vágólapra másolva!

Kínai kutatók a neves BMJ orvosi szaklap keddi számában tették közzé beszámolójukat, mely szerint Kelet-Kínában megfigyelték az első, emberről emberre átterjedt H7N9 madárinfluenza-megbetegedést. Noha a kutatók szinte teljesen biztosak eredményeikben, kiemelik, hogy a vírus emberről emberre terjedése erősen korlátozott.

Az A(H7N9) influenzavírus az A H7 influenzavírusok közé tartozik, amelyek normálisan madarak körében terjednek. Az idén tavasszal Kínában felbukkant új, H7N9-es vírus azonban 2013. június 30-ig 133 embert betegített meg, közülük 43-an meghaltak. Az esetek zöme olyanok között fordult elő, akik 7-10 nappal a betegség kitörése előtt élő baromfit áruló piacon jártak, vagy közeli kapcsolatban álltak élő baromfival.

Forrás: AFP/Imagechina

Apjától kaphatta el

A mostani tanulmányban apa és lánya közötti fertőzést írtak le. A 60 éves apa rendszeresen látogatta a baromfipiacokat, és hat nappal baromfikkal való utolsó érintkezés után betegedett meg. Március 11-én került kórházba, ahol az intenzív osztályon való kezelés ellenére május 4-én meghalt.

32 éves lánya megbetegedése előtt nem került kapcsolatba élő baromfival, viszont rendszeresen látogatta és gondozta az apját, mielőtt átszállították volna az intenzívre. Az apjával való utolsó érintkezés után hat nappal jelentkeztek nála a betegség tünetei, és március 24-én került kórházba. A betegséget ő sem élte túl: április 24-én meghalt.

Mindkét betegből genetikailag majdnem teljesen azonos vírustörzset izoláltak, ami az apáról lányára történt átvitelre utal. Az egészségügyi tisztviselők mindkét esetben kikérdeztek és influenzavírusra teszteltek 43 személyt, akik közeli kapcsolatban álltak az elhunytakkal. Ezek egyikénél említettek enyhe megbetegedést, de egyikükben sem sikerült kimutatni H7N9-fertőzést. Ebből vonták le a kutatók a következtetést, hogy a vírus rosszul terjed emberről emberre. Azt viszont ők is elismerik, hogy ezt további tanulmányoknak kell megerősíteni.

Kitör-e Kínából?

A H7N9-vírus olyan mutációkat hordoz, amelyek miatt a H5N1-nél könnyebben terjedhet át a madarakról az emberre. Mivel Kelet-Kína, a H7N9-járvány bölcsője a világ egyik legforgalmasabb légiközlekedési központja, a Föld Kínán kívül élő népességének mintegy negyede él legfeljebb kétórányi távolságra az innen közvetlen járattal elérhető repülőterektől. Az arány 70%-ra nő, ha az egy csatlakozást igénybe vevő repülőutakat is figyelembe vesszük.

Ezért a szakértők szerint az első Kínán kívüli eset felbukkanása csak idő kérdése. Azt aztán csak az alapos klinikai és közegészségügyi vizsgálat tudja majd eldönteni, hogy az állatról emberre átterjedt fertőzés magányos, légi úton importált esetéről van-e szó, vagy az állatokat sújtó járvány lépte át az országhatárokat, esetleg - és ez lenne a legrosszabb forgatókönyv - a részben vagy egészében az emberi gazdához alkalmazkodott vírus nemzetközi térhódításának vagyunk tanúi.

A héten a Nature és a Science magazinban közös közleményben jelenti be több kutatócsoport, hogy úgynevezett funkciónyeréses mutációs vizsgálatokat kezdenek az A(H7N9) vírussal. Ez azt jelenti, hogy megpróbálják kideríteni, milyen irányba mutálódhat a vírus, mennyire kell tartani a fertőzőbbé válásától. Ez azonban magában foglalja a vírus genetikai módosítását, amelynek veszélyeire a Nature szerkesztőségi cikkben hívja fel a figyelmet.