Ezekre a betegségekre hajlamosabbak a nők

női betegségek, depressziós nő
Vágólapra másolva!
Bár elméletileg ugyanakkora eséllyel alakulhatnának ki férfiaknál és nőknél, a megfigyelések alapján egyes betegségek mégis felülreprezentáltak a nők körében. Összegyűjtöttük, hogy melyek ezek.
Vágólapra másolva!

Léteznek kifejezetten női betegségek és rendellenességek, de vannak olyanok is, amelyeket a közvélemény női betegségként aposztrofál, pedig férfiak körében is előfordulhatnak (pl. emlőrák vagy étkezési zavarok). A rendelkezésre álló tudományos adatokból azonban kiderül, hogy az elvileg mindkét nemet egyaránt érintő betegségek között is vannak olyanok, amelyek jóval gyakrabban fordulnak elő nőknél, mint férfiaknál. Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze.

Autoimmun betegségek, különösen a lupus

Elsősorban az autoimmun betegségek azok, amelyek inkább a nőket érintik - derült ki az amerikai AARDA intézet statisztikáiból. Talán a legszignifikánsabb példája a nők és férfiak közötti betegségmegoszlás aránytalanságainak a szisztémás lupus erythematosus (röviden lupus): ez a krónikus autoimmun betegség 10 esetből 9-szer nőket érint.

A változatos tünetekkel, például nagyfokú fáradékonysággal, fogyással, fejfájással, bőrproblémákkal, hajhullással és végtagduzzadással járó lupus számos szervrendszert érinthet, leggyakoribb célpontjai a bőr, a vesék és a szív. A betegség általában fiatal korban (20 és 40 év közöttieknél) alakul ki, sokszor akár évek is eltelnek, mire a páciens szakorvoshoz fordul, és megszülethet a diagnózis.

Szklerózis multiplex

Nők körében a férfiakhoz képest kétszer-háromszor gyakrabban fordul elő a szklerózis multiplex is, amely a központi idegrendszer gyulladásos megbetegedése. A betegség első tünetei ebben az esetben is fiatalon, 20 és 40 éves kor között jelentkeznek, és az idegsejtek nyúlványait körülölelő velőshüvely pusztulásának eredményeként az ingerületátvitel hatékonysága romlik.

A betegség az agyban és a gerincvelőben futó idegeket egyaránt érinti, így a tünetek a végtagzsibbadástól a teljes bénulásig és a látás elvesztéséig terjedhetnek. A betegség kezelése egyelőre sajnos a tünetek enyhítésére és a lefolyás késleltetésére korlátozódik, de ígéretes kutatások folynak egy áttörést jelentő kezelési eljárás meghonosítására.

Depresszió és lisztérzékenység

A rendelkezésre álló adatok alapján kétszer gyakrabban szenvednek a nők depressziótól, mint a férfiak. A jelenség hátterében valószínűleg hormonális okok állhatnak: a nők az első menstruáció megjelenésétől kezdve a gyermekszülésen át a menopauzáig sokkal gyakrabban esnek át hormonális változásokon, mint a férfiak. Emellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a nők inkább fordulnak szakemberhez, mint a férfiak, így több esetre derül fény, továbbá a magasabb várható élettartam miatt gyakrabban lesznek magányosak és búskomorak életük késői szakaszában.

Szintén „női dolognak” tűnik a lisztérzékenység: a diagnosztizált betegek 60-70 százaléka közülük kerül ki. Az irritábilis bél szindróma (IBS), a többnyire puffadással, hasi görcsökkel és hasmenéssel járó rendellenesség is inkább nők körében jellemző: a diagnosztizált esetek 65 százalékában nő a páciens.

Krónikus fáradtság és nemi betegségek

A hónapokon át tartós fáradtsággal és letargiával járó krónikus fáradtság szindróma (CFS) is négyszer gyakrabban fordul elő nőknél.

A statisztikák szerint a nemi úton terjedő betegségek is inkább a nőknek okoznak gondot: mivel a hüvely nyálkahártyája sokkal érzékenyebb, mint a pénisz bőrfelülete, a vagina sokkal egyszerűbb „terepet” jelent a vírusok vagy baktériumok számára. Számos nemi betegség (a chlamydia és a gonorrhoea) első tünetei ráadásul nőknél nagyon enyhék, így sokan csak későn jutnak megfelelő kezeléshez.