Rejtélyes helyről szivárgott az ólom a kisfiúba

titokzatos ólommérgezés, sörét, röntgenfelvétel
Vágólapra másolva!
Egy nyolcéves ausztrál kisfiú vérében tartósan a normál szint többszörösének megfelelő ólommennyiséget mértek, ám az orvosoknak csak két év után sikerült kideríteniük, hogy mi okozza a rejtélyes jelenséget.
Vágólapra másolva!

A kisfiú hiperaktivitás tüneteivel került orvoshoz, és az átfogó vizsgálatok során a vérében a normálisnak tekintett (deciliterenként 5 mikrogramm) mennyiséggel szemben 17,4-27,4 µg/dl ólomkoncentrációt mértek. Hiába elemezték, hogy mivel érintkezhetett, mit fogyaszthatott, illetve lélegezhetett be a gyermek, nem lett világosabb a szakemberek számára a magas ólomkoncentráció forrása.

A világ egyik legrangosabb orvosi lapjában, a New England Journal of Medicine-ben megjelent cikk szerint a rejtélyre akkor derült fény, amikor a fiú gyomorfájdalmak miatt kórházba került. A röntgenvizsgálat az alhas jobb oldalán, feltételezhetően az emésztőtraktusban több kisméretű, fémnek látszó tárgyat talált. Az orvosok azonnal átmosták a fiú bélrendszerét, de a tárgyak ezután sem mozdultak, ez pedig arra engedett következtetni, hogy azok a vakbél féregnyúlványában bujkálhatnak. A féregnyúlványt műtéti úton eltávolították, majd felnyitása után 57 ólomsörétet találtak benne.

Sörétek a vakbélben Forrás: nejm.org

Nem jó játék a sörét

Noha a vakbél a furcsa rakományától ötször nehezebb volt a normálisnál, néhány szövetsérüléstől eltekintve nem mutatott rendellenességet vagy gyulladást. Az ólomsörétek a család által gyakran fogyasztott, sörétes puskával elejtett vadludakból jutottak a kisfiú szervezetébe, aki testvéreivel rendszeresen "ki tud több sörétet eltüntetni" játékot játszott. A vakbél féregnyúlványába egyébként viszonylag ritkán kerülnek idegen tárgyak, azonban egy-egy gyümölcs- vagy zöldségmag bejuthat.

Már egy sörét is okozhat bajt

A kisfiú esete ugyan rendkívül ritka, de korántsem egyedülálló: a Journal of Pediatric Surgery korábban beszámolt egy amerikai esetről, ahol egy négyéves gyermeknél egyetlen, szintén a féregnyúlványban megbúvó sörét okozott ólommérgezéses tüneteket.

Az ólom főként akkumulátorok és műanyagok gyártása során használt nehézfém, amely belélegezve vagy lenyelve erősen mérgező az emberekre nézve. A szervezetbe jutva a vérben kering, és bár kis mennyiségben vizelet és széklet útján üríthető, egy része a szövetekben, szervekben és csontokban marad. Az ólommérgezés tünete lehet zavarodottság, rohamok, illetve kóma, végső esetben pedig akár halált is okozhat.

Érdemes tehát odafigyelni, ha a gyermekek sörétes fegyverrel folytatott vadászatból származó húst fogyasztanak: elkészítés előtt meg kell próbálni eltávolítani a söréttel szennyezett részeket, és mindenképpen fel kell hívni a kicsik figyelmét arra, hogy köpjék ki az esetleg bent maradó söréteket.