Most teremnek a cukorbetegség elleni gyümölcsök

Vágólapra másolva!
Egy új nemzetközi kutatás szerint bizonyos gyümölcsök, elsősorban az alma, körte, áfonya vagy szőlő rendszeres fogyasztásával csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A túl sok gyümölcslé azonban éppen ellentétes hatású.
Vágólapra másolva!

Közel kétszázezer ember adatainak elemzésével vizsgálták a rendszeres gyümölcsfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása közötti összefüggést amerikai, brit és szingapúri kutatók - írja a bmj.com orvosi szakmai portál. A három korábbi kohorsz vizsgálat adatain alapuló kutatásból kiderült, hogy a gyümölcsfogyasztás növelése egészséges embereknél csökkenti a diabétesz kockázatát - különösen ha almával, körtével, áfonyával vagy szőlővel esszük tele magunkat.

A kutatás több mint 187 ezer résztvevőjét (20 százalékban férfi, 80 százalékban nő) átlagosan 18 évig követték nyomon, és az életmódbeli tényezőkre (például a dohányzásra és testmozgásra) vonatkozó kérdések mellett vizsgálták a cukorbetegség családon belüli kórtörténetét, valamint rendszeresen feltérképezték a résztvevők étrendjét is. Nőknél figyelembe vették a fogamzásgátló- vagy egyéb hormonkészítmények szedésére, továbbá a menopauzára vonatkozó adatokat is. A kutatásból kizárták mindazokat, akiknél a vizsgálat kezdetén diabéteszt, szív- és érrendszeri betegséget vagy daganatot diagnosztizáltak.

Nem minden gyümölcs egyformán jó

A kutatás időtartama alatt a résztvevők 6,5 százalékánál alakult ki 2-es típusú cukorbetegség. Az eredményekből kiderült, hogy akik hetente legalább háromszor fogyasztottak gyümölcsöt, azoknál csökkent a diabétesz kockázata. A vizsgált gyümölcsök (szőlő - akár mazsola formájában, őszibarack, szilva, sárgabarack, banán, sárgadinnye, alma, körte, narancs, grépfrút, eper és áfonya) közül különösen az áfonya, az alma, a körte és a szőlő/ mazsola bizonyult hatékonynak.

A kutatók a gyümölcsök mellett a gyümölcslevek fogyasztásának hatásait is vizsgálták. Kiderült, hogy a túlzott gyümölcslé-fogyasztás ellentétes hatású, azaz növeli a 2–es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ha azonban valaki a gyümölcslé helyett hetente legalább háromszor friss gyümölcsöt fogyaszt, 7 százalékkal csökkenti a diabétesz-kockázatát.