Idén már több mint 80 gombamérgezés történt

2013.09.20. 09:52

Az áldozatok közel fele gyerek, akik többsége a szabadban játszva kóstolt bele mérgező gombába.

A hűvösebbre forduló, csapadékosabb őszi időjárás kedvez a gombák szaporodásának, a tapasztalatok szerint ezzel együtt jár, hogy a mérgezések száma is növekszik. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatához (OKBI ETTSZ) évente átlagosan száz-kétszáz bejelentés érkezik gombamérgezésről, de például 2010-ben, amikor az időjárás az átlagosnál csapadékosabb volt, 332 mérgezéses esetet regisztráltak - adta hírül az ÁNTSZ.

Az egészségügyi szolgáltatók jelentései szerint a gombamérgezések átlagosan 25-35 százaléka 14 év alatti gyermeket érint. Idén eddig 83 esetről érkezett bejelentés, ezek közül 35 gyermekkel történt, többségében azért, mert a szabadban játszó gyermek megkóstolta a gombát.

Okozhat csak gyomorrontást, de lehet halálos is

A gombamérgezés tüneteinek skálája az enyhe gyomorrontástól a halálos kimenetelig terjedhet. Az egyik legveszedelmesebb gomba a gyilkos galóca: évről-évre előfordul, hogy egész családok kerülnek miatta súlyos, életveszélyes állapotba. Ha a gyilkos galócából egy példány, vagy akár egy kis darabka belőle a többi gomba mellé kerül, az már elég ahhoz, hogy a kosár tartalmából készített étel végzetes legyen. De több más, hazánkban megtalálható gombafaj is képes komoly mérgezést okozni, ráadásul a súlyos tünetek késleltetetten is jelentkezhetnek.

Ezért az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy az összegyűjtött gombákat minden alkalommal mutassuk meg gombavizsgálónak. Az ország számos pontján – rendszerint piacokon – ingyenesen ellenőrzik a gombákat, a mérgezőeket pedig megsemmisítik.

Hova forduljunk mérgezés gyanúja esetén?

Amennyiben a gomba elfogyasztása után a legkisebb rosszulét tüneteit tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz. Mérgezés gyanúja esetén a szükséges teendőkkel kapcsolatban az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat is kereshető, a következő, éjjel-nappal hívható ingyenes telefonszámon: 06 80 22 11 99.