Helyreigazítás a Xarelto nevű vérhígító szerrel kapcsolatban

Vágólapra másolva!
Cikkükben korábban pontatlanul szerepelt a lehetséges mellékhatásokra vonatkozó mondat. A Bayer Hungária Kft. kérésére az alábbi helyreigazítást tesszük közzé:
Vágólapra másolva!

„Az origo.hu honlapon 2013. szeptember 17. napján a Riadalmat okoznak egy véralvadásgátló szer mellékhatásai címen közzétett cikkben tévesen szerepelt az az állítás, hogy a német gyógyszerészeti intézet (BfArM) szerint az új szerek magasabb kockázatot hordoznak. Éppen ellenkezőleg, a német gyógyszerészeti intézet szerint a Xareltoval nem merült fel semmiféle új kockázati tényállás.”

Háttér

Cikkükben korábban pontatlanul és félreérthetően szerepelt az alábbi mondat: „A figyelmeztetés szerint az új szerek több kockázatot hordoznak: elsősorban a belső vérzések kockázatát növelik, és nagyobb a halálozási kockázatuk is”. A Bayer Hungária Kft. úgy véli, hogy ez azt a látszatot kelti, mintha a német gyógyszerészeti intézet a Xarelto-t, illetve generálisan az új szereket a régebben forgalomban levő véralvadásgátlókkal összehasonlítva kockázatosabbnak tartaná.

A német gyógyszerhatóság közleménye pontosan így hangzik: az új vérzéscsillapítók esetében is jelentős kockázatot képvisel a súlyos, esetlegesen halálos kimenetelű vérzések lehetősége, azonban az intézet állásfoglalása ezt a kockázatot sem negatív, sem pozitív vonatkozásban nem hasonlítja össze a régebben forgalomban levő véralvadásgátlók által képviselt rizikóval.