Szokatlan kísérletet végeztek alvó embereken

alvásvizsgálat
Vágólapra másolva!
Azt már korábban igazolták, hogy az alvás segít az új információk rögzülésében, most kiderült, hogy a félelmek legyőzésében is használható.
Vágólapra másolva!

A Nature Neuroscience-ben megjelent tanulmány szerint a fóbiák, félelmek éjszakai kezelése jól kiegészítheti a nappali terápiákat. Egy amerikai kutatócsoport csekély, bár szignifikáns csökkenést tudott elérni a félelem enyhítésében alvó embereknél.

A kutatás ötletét az a régóta ismert tény adta, hogy az emlékek rögzülésében az alvásnak, azon belül is a mély alvási fázisnak meghatározó szerepe van.

A kutatásba 15 résztvevőt vontak be. Először félelmet alakítottak ki bennük két emberi arccal kapcsolatban: a vizsgálati alanyoknak portrékat mutattak, amelyek közül kettőnél a fotó látványát enyhe elektrosokkal társították. Ugyanezekhez az arcokhoz egy-egy illatot is kapcsoltak: volt, akinél citromot, mentát, faillatot, másnál az új tornacipő vagy a fokhagyma illatát. A résztvevők félelemfokát a verejtékezés mértékéből, valamint a bőr elektromosvezető-képességéből mérték.

Ezt követően a résztvevőknek aludniuk kellett - a kutatásba direkt olyanokat kerestek, akik rendszeresen sziesztáztak délután. Miközben a résztvevők mély álomba zuhantak, a kutatók az egyik félelmetes archoz kötődő illatot az orruk alá helyezték - ez alkalommal azonban elmaradt az elektrosokk. Az illat hatására a félelemszint először megugrott, majd miközben a résztvevők tovább aludtak, a félelemreakció gyengült.

Miután felébredtek, a kutatók újra megmutatták nekik a félelmetes arcokat, és azt találták, hogy az, akihez kötődő illatot éreztek álmukban, kevésbé volt már félelmetes, mint a másik arc.

Hogy a kutatók meggyőződjenek róla, hogy a félelem átalakításában tényleg az alvás volt a kulcsmomentum, a kontrollcsoportnak az elektrosokkal, illatokkal társított félelmetes arcok megmutatása után egy természetfilmet kellett megnézniük. A film hatására a résztvevők félelme nem csökkent, azaz az alvás tényleg befolyásolja egy félelem bevésődését vagy kitörlését.