Vágólapra másolva!
Az ülő életforma hosszú távon nemcsak mozgásszervi panaszokat okoz, hanem belső szerveinkre és vércukorszintünkre is rossz hatással van. A tartós ücsörgés ártalmait a rendszeres testedzés ugyan tompítja, de igazán jót azzal tehetünk, ha naponta kevesebbet ülünk, és helyette több időt töltünk állva, vagy mozgásban.
Vágólapra másolva!

A legújabb felmérések szerint a városban élő, ülő munkát végző alkalmazottak körében nem ritka, hogy naponta legalább 12 órát ülő helyzetben töltenek: ülnek az autóban, az irodai székben, majd otthon a tévé előtt és a vacsoraasztalnál. Ha ehhez hozzáadjuk a 7-8 órányi alvásidőt, kiderül, hogy ez az életforma naponta akár 20 mozgásmentes órát is jelenthet.

A sok ülés pedig bizonyítottan öl: kutatások szerint az ülő életforma átlagosan két évvel rövidíti meg az életet, nem beszélve arról, hogy jelentősen növeli bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. A rendszeres mozgás ugyan javít a helyzeten, de hosszú távon nem elég az ülő életmód rombolásának ellensúlyozására. Mit lehet akkor tenni? Egyszerű: nem szabad annyit ülni, hanem több időt kell állva, járkálással, sétálással tölteni.

Miért olyan káros az ülés?

A sok üléssel járó inaktív életmód tüneteit egyre gyakrabban betegségként („ülésbetegség”) kezelik, nem véletlenül: a mozgásszegény életmód komoly változásokat indít el a szervezetben, felborul például a cukorháztartás, de csökken a zsírsavak lebontását végző enzimek aktivitása is. A tartósan megemelkedett glükóz- és triglicerid-szintek pedig cukorbetegség, szívbetegségek, stroke vagy daganatok kialakulásához vezethetnek.

A Chesteri Egyetem szakemberei a mozgáshiány káros hatásainak szemléltetésére egyszerű vizsgálatot végeztek: 10 ülő munkát végző irodai alkalmazottat arra kértek, hogy egy héten keresztül tudatosan naponta legalább 3 órát töltsenek álló testhelyzetben. A résztvevők speciális „mozgásérzékelő” készüléket kaptak, és rendszeresen ellenőrizték vércukorszintjüket és pulzusukat is. Az így kapott eredményeket összevetették azokkal az adatokkal, amelyeket még a vizsgálat előtti, „normál” napokon mértek ugyanezeknél az embereknél.

Nem meglepő, hogy a kutatók jelentős eltéréseket tapasztaltak: a vércukorszint étkezések után sokkal hamarabb visszatért a normál szintre azokon a napokon, amikor a résztvevők kevesebbet ültek. Az is egyértelműen látszott, hogy az „álldogálós” napokon több energiát égettek el a résztvevők, mint azelőtt: ez többlet óránként közel 50 kilokalóriát jelentett, ami talán nem tűnik soknak, de éves szinten napi három óra ülést állással helyettesítve 30 ezer extra kilokalória ég el. Ez 10 maratoni táv lefutásának megfelelő energiamennyiség.

Telefonáljunk állva

A rendszeres testedzés az egészséges életmód fontos része, de az ülőmunka ellensúlyozására a vizsgálatok szerint nem elég. Szervezetünknek szüksége van azokra a folyamatos, szinte észrevétlen megterheléssel járó izommunkára is, amelyet állás vagy járkálás során végzünk. Ezek az egyszerű mozdulatok kontroll alatt tartják a vércukorszintet - mondta el a kutatás vezetője.

Persze nem mindenki teheti meg, hogy állva dolgozik, de apróbb módosításokkal sokat tehetünk azért, hogy kevesebbet üljünk: telefonálás közben például álljunk fel vagy járkáljunk, kollégánkkal e-mail helyett személyesen beszéljünk. Lehetőleg félóránként álljunk fel az asztaltól, lift helyett pedig válasszuk a lépcsőt. Eleinte lehet, hogy furcsának tűnik majd, de hosszú távon az ülés idejének rövidítése mindenképpen egészségünk megőrzését szolgálja.