Vágólapra másolva!
Már a háziorvosoknál van 1,3 millió influenza elleni vakcina, ezeket az állam térítésmentesen biztosítja a legnagyobb kockázatú csoportoknak.
Vágólapra másolva!

Az ingyenes vakcinára a 65 évnél idősebbek, a krónikus légzőszervi betegségekben szenvedők, a várandósok (harmadik hónap után, ha viszont a kismama krónikus betegségben szenved, például asztmában, cukorbetegségben, magas vérnyomásban, az oltás már az első trimeszterben is adható), és az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók jogosultak. Ingyenes vakcinák állnak rendelkezésre krónikus betegségben szenvedő gyerekek részére is.

Aki nem jogosult térítésmentes oltóanyagra, a gyógyszertárakban több gyártó oltóanyagai közül is választhat (az ingyenes oltások hazai gyártásúak). Az árak patikánként változnak, általánosságban 2000–4000 Ft között mozognak.

A csecsemők hat hónapos kortól kaphatják meg az oltást. Az ő esetükben az influenzafertőzés kockázatát növeli az oltatlan nagyobb testvér, ha a háztartásban élők között vannak dohányzók, illetve ha szűk helyen sokan élnek együtt. Csecsemők, kisgyerekek már fájdalommentesen, mikrotűvel is megkaphatják az oltást.

A múlt héten már 2700 megbetegedés volt

A szakemberek az idei szezonra hasonló aktivitású járványt várnak, mint tavaly, a járvány csúcsa most is várhatóan február-márciusban lesz. Megbetegedések azonban már most is vannak: az influenza-figyelőszolgálat adatai szerint a múlt héten 2700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Így az oltást célszerű minél előbb kérni, a védelem kialakulásához ugyanis körülbelül 10-14 napra van szükség.

Tudományos tény, hogy az oltás az influenza elleni védekezés leghatékonyabb eszköze: hatékonysága 60–70 százalékos. Mivel az idén várhatóan más vírusok cirkulálnak majd, mint tavaly, a tavalyi oltás nem véd az idei vírustörzsek ellen. Az idei oltóanyag három vírus (A/California/7/2009 (H1N1)pdm09; A/Texas/50/2012 (H3N2); B/Massachusetts/2/2012) ellen nyújt majd védelmet.

A nyugat-európai országokhoz hasonlóan nálunk is csökken az oltási hajlandóság: például az idősek körében az átoltottság az ingyenes vakcinák ellenére is csak 30-31 százalék. Az egész lakosságra nézve az átoltottság 10 százalék körül van.

Mi a különbség influenza és megfázás között?

Mindkettő légzőszervi megbetegedés, de különböző vírusok okozzák. Az első tünetek nagyon hasonlóak, de a megfázásnál jellemzően enyhébbek. A megfázás jellemzően kimerül az orrfolyásban, tüsszögésben, orrdugulásban, torokfájásban és száraz köhögésben. Az influenza viszont hirtelen megugró magas lázzal, hosszabban elhúzódó izomfájdalmakkal, és erős levertséggel, fáradtsággal is járhat.