Vágólapra másolva!
Egy holland nő szerencsétlenül sikerült nyaralása rávilágított arra, hogy a pókcsípés képes akár a fülben lévő porcot is tönkretenni. Persze nem hétköznapi pókról van szó, hanem a mérgező csípéséről ismert barna remetepókról.
Vágólapra másolva!

Vakációnak indult, de végül hosszadalmas orvosi tortúra lett az eredménye egy 22 éves holland nő olaszországi nyaralásának, aki egyik éjjel arra ébredt, hogy fáj az egyik fülkagylója. Mivel a fájdalom nem múlt és az arca is bedagadt, orvoshoz fordult, aki allergiás tünetek kezelésére használt antihisztamin-tartalmú gyógyszert írt fel neki. A gyógyszer azonban nem segített, és mire a nő hazatért a nyaralásból, fülkagylójának egy darabja elfeketedett, ami arra utal, hogy a fülben lévő porcsejtek - a bőrrel együtt - elhaltak. (Itt látható a nő füle az elhalás után.)

Az elhalt szövetekből a holland orvosok rájöttek, hogy a nő tüneteit a remetepók (más néven hegedűhátú pók) nyaralás során szerzett csípése okozta. Nem újdonság, hogy az Egyesült Államok területén honos barna remetepóknak, valamint a Földközi-tenger térségében élő mediterrán rokonának csípése súlyos következményekkel, például a bőr hámsejtjeinek és a zsíros kötőszövet sejtjeinek elhalásával járhat, ám a mostani eset az első, amelyben a remetepók méreganyaga a fül porcsejtjeinek pusztulását eredményezte.

A Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery című szaklapban közzétett esettanulmány kiemeli, hogy a remetepók mérge különlegesen összetett szerkezetű, amelyre nincs a kereskedelemben elérhető ellenméreg. Többnyire fájdalomcsillapítókkal és jegeléssel szokták a panaszokat enyhíteni, ebben a konkrét esetben azonban ennél komolyabb beavatkozásra volt szükség. Első lépésként a holland szakemberek eltávolították a fülkagyló elhalt részeit, majd a bordából származó porcból újraépítették a fiatal nő fülét.

Ritkán csíp a remetepók

Bár a mostani eset meglehetősen rémisztő, a remetepók mégis ritkán jelent veszélyt az emberre: általában akkor, ha alvás közben véletlenül ráfekszik, vagy cipőhúzás közben rálép valaki a lábbeliben lapuló egyedre. Szerencsére a csípések zöme csak bőrirritációt vagy viszketést okoz, ritkán alakul ki súlyosabb következmény.

A pókcsípéstől nem kell megijedni, ám ha valaki - főként nyáron - a remetepók élőhelyének számító mediterrán országokban (vagy az Egyesült Államok déli részén) rejtélyes piros-kék-fehér színben játszó fájdalmas duzzanatot észlel a testén, gyanakodjon remetepók-csípésre, és mindenképpen forduljon orvoshoz - tette hozzá a holland nő kezelőorvosa.