A mai gyerekek lassabbak, mint a szüleik voltak

Vágólapra másolva!
A mai gyermekek kevésbé edzettek: nem futnak sem olyan gyorsan, sem olyan messzire, mint szüleik gyermekkorukban. Az edzettséggel és a szívükkel is gondok vannak. A változás egyik oka az elhízás.
Vágólapra másolva!

A kutatók a világ 28 országában készült, összesen több mint 25 millió gyermek adatait feldolgozó 50 tanulmányt elemeztek. Az elemzés eredményeit az Amerikai Szív Társaság éves konferenciáján mutatták be kedden Dallasban.

Az eredmény szerint a 9-17 éves gyermekek átlagosan másfél perccel lassabban futnak 1600 métert, mint 30 évvel korábban az ugyanilyen idős korosztály. A tartós fizikai terheléssel kapcsolatos edzettségi adatok 1975 óta évtizedenként körülbelül 5 százalékkal romlottak, azaz ma 15 százalékkal rosszabbak, mint harminc éve.

A társaság szerint ez az első analízis, mely kimutatta, hogy a gyermekek szívének és érrendszerének edzettsége romlott az elmúlt három évtized alatt. Ha egy fiatal ember általánosan nem fitt, nagyobb az esélye, hogy idősebb korában szív- és érrendszeri betegsége alakul ki - hangoztatta a kongresszuson Grant Tomkinson, az adelaide-i Dél-Ausztrál Egyetem egészségkutatója.

"A fiatalok sokféleképpen lehetnek fittek. Lehetnek erősek, mint a súlyemelők, hajlékonyak, mint a tornászok, vagy ügyesek, mint a teniszezők. Ám a fittségnek ezek a formái nem feltétlenül függnek össze az egészséggel. A legfontosabb a vérkeringési rendszerrel kapcsolatos edzettség, mely képessé teszi az embert arra, hogy hosszú időn át intenzíven mozogjon, például lefusson sok kört egy sportpályán" - magyarázta Tomkinson.

A kutatók 1964 és 2010 között készült tanulmányokat elemeztek, több mint 25 millió, 9-17 éves gyermek adatait vizsgálták. A szív és az érrendszer fittségét az alapján becsülték meg, hogy megnézték a tanulmányokban: adott távot mennyi idő alatt futottak le a gyermekek, vagy adott idő alatt milyen távolságot voltak képesek futva megtenni. A méréseket általában 5-15 perces idő alatt, vagy 800-1600 méteres távolságon végezték.

A fittség hasonlóan romlott lányoknál és fiúknál, kisebb és nagyobb gyerekeknél, bár a hanyatlás mértéke országonként eltérő. Az országonkénti különbségek tükrözték az elhízás és a testzsír növekedésének mértékét.

Tomkinson szerint az edzettségi állapot romlásának különböző szociális és testi okai lehetnek. Az esetek 30-60 százalékában magyarázhatja a fittség romlását a testzsír mennyiségének növekedése.