Túlsúlyos nőknél nem hat egy esemény utáni tabletta

Vágólapra másolva!
Egy Európa-szerte és az USA-ban is elérhető, sőt, a legtöbb országban recept nélkül kapható sürgősségi fogamzásgátlón 2014-től kötelező lesz feltüntetni, hogy bizonyos súly felett nem hatékony.
Vágólapra másolva!

A sürgősségi fogamzásgátló Európában főleg Norlevo, az USA-ban pedig Plan B néven kapható.

Európai gyártója, a francia HRA Pharma egy más ügyben végzett kutatást, amikor azt találta, hogy a gyógyszer hatékonysága nagyban függ a szert szedő testtömegétől.

A vizsgálat szerint 75 kiló felett a gyógyszer hatékonysága csökken, ha pedig az illető hölgy a 80 kilót is meghaladta, a szer elveszti hatékonyságát – írja a CNN.

A vizsgálat szerint a túlsúlyosaknak háromszor nagyobb a kockázatuk, hogy teherbe esnek a sürgősségi tabletta ellenére, mint a normál testtömegűeknek. A túlsúlyosak kockázata a Norlevo esetében meghaladta egy másik, az ulipristal hatóanyagú Ella One néven forgalomba lévő sürgősségi fogamzásgátló kockázatát is. (Itthon a Norlevo nem elérhető, az Ella One receptköteles.)

A Norlevo hatóanyaga a levonorgestrel, amely szintetikus progreszteron hormont jelent.

Egyelőre nem világos, hogy a sürgősségi fogamzásgátlók miért kevésbé hatásosak túlsúlyos nőknél.

Egy korábbi kutatás egyébként a normál fogamzásgátlók esetében is azt találta, hogy a csak progreszteront tartalmazó tabletták túlsúlyosak (70 kiló felettiek) esetében kevésbé hatékonyak.

Európában 2014-től kötelező lesz feltüntetni, hogy a szer túlsúlyosak esetében kevésbé hatékony.