Gyanús, ha túl szép, nagy szeme van a babának

2013.12.02. 11:25

Nemcsak a koraszülöttek látásával lehet probléma, előfordul, hogy normál időre született, egészségesnek látszó újszülöttek is látássérültek. Miből veheti észre a szülő, hogy néhány hónapos csecsemője látásával gond van, illetve kell-e szemészhez szaladni, ha kancsal a baba?

Zalán idén májusban született normál terhesség után, látszólag egészségesen. Édesanyja gyakorlott anyuka révén – Zalánnak három testvére van -, hamar gyanakodni kezdett, hogy épnek látszó sötétkék szemei ellenére valami nincs rendben a kisfiú látásával. Négyhónapos volt, amikor egyszercsak főzés közben arra lett figyelmes, hogy a babahordozóban üldögélő Zalán jobb szeme fehéren világít.

Zalánnak két oldali multiplex retinablasztomája van, azaz daganat van mindkét szemében, összesen öt darab. A jobb szemében lévő legnagyobb daganat ráadásul az éleslátás területén található, így erre a szemére élesen biztos nem fog látni. A kisfiú jelenleg kemoterápiát kap, hogy a daganat terjedését megakadályozzák. Több alkalommal végeztek lézerkezelést is rajta, hogy elhegesítsék a daganatokat, de még további kezelések és kontrollvizsgálatok állnak előtte. Egyelőre még nem tudni, hogy Zalán milyen fokban lesz látássérült, illetve hogy a rosszindulatú daganat terjedését sikerül-e megállítani.

Veleszületett szemdaganat, szürkehályog, zöldhályog

„Magyarországon évente 4-5 gyermek születik rosszindulatú szemdaganattal. Ritka kórkép, és sokszor örökletes” – mondja dr. Maka Erika, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának orvosa. A szemgolyó belsejében lévő daganatot műtéttel nem lehet eltávolítani. Kemoterápiával meg lehet kisebbíteni, és speciális kezelésekkel (lézerezés, fagyasztás, helyi sugárkezelés) el lehet elérni, hogy a daganat elhegesedjen, inaktívvá váljon. Ha a daganat nem érinti az éleslátás területét, van rá esély, hogy megmentsék a gyermek látását. Azonban nem csak a látást, a szemgolyót sem tudják megmenteni, ha a daganat túl nagyra nőtt.

A daganatok mellett látássérülést okozhat a veleszületett szürkehályog és zöldhályog is. „A veleszületett szürkehályogot úgy kell elképzelni, mintha az újszülött egy átlátszó üveg helyett egy fehér lapon próbálna keresztül látni. Mivel a látásfejlődés a születés után kezdődik, ha a csecsemőnek egy fehér lapon kell átnéznie, nem tud információt gyűjteni a környezetéről, így az agy látásért felelős része, a látókéreg sem tud megfelelően fejlődni” – mondja a doktornő. Szerencsére évente húsznál több gyerek nem születik itthon szürkehályoggal, esetükben kiemelt fontosságú a korai diagnózis. Ahhoz, hogy egy szürkehályoggal született csecsemő később a lehető legélesebben lásson, optimális, ha három hónapos koráig felfedezik a betegséget. A szürkehályog egyébként nem jelenti, hogy a gyermek meg fog vakulni, de a műtét ellenére is előfordul, hogy gyengénlátó marad, azaz a látóélessége 10-30 százalékos lesz.

A zöldhályogban szenvedő babák egyik ismertetőjele a különösen szép nagy szem - a magasabb szemnyomás miatt ugyanis a gyermek szemgolyója jobban kitágul. Kezelés, műtét nélkül vakságot okoz.

Forrás: AFP/Jens Wolf

Hogyan vehetjük észre, hogy az egészségesnek tűnő babának gond van a szemével?

„Amikor fényképezzük a babát, ne kapcsoljuk ki a vörösszem funkciót. Ha ugyanis a gyermek pupillájának területe a képen nem vörös, hanem például sárgás vagy fehér, az kóros elváltozást jelez, szemorvoshoz kell fordulni. Ugyancsak jelzésértékű, ha a kicsi befelé vagy kifelé kancsalít. A csecsemőkori kancsalságra nem szabad legyinteni, hogy majd kinövi a gyerek. Lehet, hogy ez történik, de ezt egy szemorvosnak kell kimondania, ugyanis a kancsalság az egyik első tünete a retinablasztómának vagy szemdaganatnak is” – mondja dr. Maka Erika.

Ugyancsak ne habozzunk szemorvoshoz fordulni, ha a gyermek pupillája nem szabályos kör alakú, vagy ha furcsa szemmozgásokat végez. Gyanúra adhat okot továbbá az is, ha a csecsemő kerüli a fényt, sokat könnyezik, dörzsöli a szemeit, vagy ködös, homályos a szaruhártyája.

A látás szempontjából a terhesség 32. hete kritikus

A normál időre született látássérült csecsemők számát azonban jócskán meghaladja a látássérült koraszülöttek száma. Magyarországon évente 7-8000 koraszülött gyermek születik, közülük körülbelül száz esetben hajtanak végre a vakság elkerülése érdekében szemfenéki lézerkezelést.

„A látás szempontjából veszélyeztett minden olyan baba, aki a 32. gesztációs hét előtt, vagy 2000 grammnál kisebb súllyal született. Ezeket a kissúlyú koraszülötteket folyamatosan szűrnie kell a szemésznek, hogy időben felismerésre kerüljön, ha az ideghártya érhálózata nem megfelelően fejlődik” – mondja dr. Maka Erika.

A koraszülöttek látássérülését a ROP-nak (retinopathia prematurorum) nevezett kórkép okozza, amely a kóros erek kialakulását jelenti a látóhártyán. Ezt az orvostudomány jelenlegi állása szerint minden esetben nem lehet megelőzni, de időben felismerhető és kezelhető. A betegség a koraszülöttség miatt alakul ki. A koraszülötteket gyakran érintő agyvérzés, fertőzés, a tüdő éretlensége és az oxigenizáció zavara növeli kialakulásának a valószínűségét.(A retina ereződése egyébként a várandósság 16. hetében kezdődik, és teljessé csak a 40. héten válik.)

A ROP enyhébb formái spontán gyógyulhatnak, ha azonban, a rendszeres vizsgálatok ellenére is kialakul a betegség súlyosabb formája, szemfenéki lézerkezeléssel akadályozzák meg, hogy a látóhártya leváljon, és a gyermek megvakuljon. A ROP egyébként a fejlett országokban a leggyakoribb oka a kisgyermekkori maradandó nagyfokú látássérülésnek, illetve vakságnak.

„Az 1500-2000 grammal született csecsemők körében itthon a súlyos ROP aránya 1 százalék, 1000-1500 grammal világra jötteknél 4-5 százalék. Sikerként könyvelhető el, hogy az 1000 gramm alatt születetteknél a súlyos ROP-pal küzdők aránya 2009 és 2012 között 20 százalékról 15 százalékra csökkent,” – mondja dr. Nobilis András a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika koraszülött-osztályának vezetője. Tavaly a hazai koraszülött intenzív osztályokon 1100 1500 g alatti csecsemőt, és 430 1000 gramm alatti gyermeket ápoltak.

A súlyos ROP-ban szenvedő koraszülötteknél szemfenéki lézerkezeléssel megakadályozható az ideghártya leválása (ez a betegség legsúlyosabb stádiuma, és egyet jelent a vaksággal). A kezelés után a gyermek nagy valószínűséggel rövidlátó lesz, és a látótere is kisebb lesz, mint egészséges társainak, de a lényeg, hogy látni fog.

A látásfejlődés a születéssel kezdődik, és nyolcéves korra zárul le

A látásfejlődés a születéssel kezdődik, és jól behatárolt stádiumai vannak. Egy újszülött például még nem képes fókuszálni, így nem is lát semmit élesnek. A fókuszáláshoz szükséges szemizmai csak két hónap után kezdenek fejlődni, ezek segítségével fog fokozatosan kiélesedni a látása, a következő stádiumban pedig megelevenednek a részletek is. A kezdetben szinte egyszínűnek érzékelt világ is egyre színesebb lesz, majd a csecsemő lassan a térbeliséget is elkezdi érzékelni. A látás folyamatosan finomodik, a legnagyobb sebességgel az első nyolc hónapban, de az agy látásért felelős területe tökéletesen a 8. életévre fejlődik ki.