Immunvakcina agresszív agydaganat ellen

agydaganat illusztráció
Vágólapra másolva!
A Los Angeles-i Cedars-Sinai klinikán kifejlesztett kísérleti immunterápiával ötszörösére nőtt azoknak a betegeknek az aránya, akik  öt évvel túlélték a rettegett glioblasztóma diagnózisát.
Vágólapra másolva!

Nyolcan a diagnózist követő öt évnél hosszabb ideig túléltek abból a 16 betegből, akiken egy új, kísérleti immunterápiát próbáltak ki a Cedars-Sinai Medical Center (Los Angeles, USA) munkatársai. Az 50 százalékos ötéves túlélés átütő sikernek számít a legagresszívabb viselkedésű rosszindulatú agydaganat, a glioblasztóma (glioblastoma multiforme) kezelésében.

Később tért vissza a daganat

A kísérletbe bevont 16 beteg közül heten még most is életben vannak; az ő túlélési idejük jelenleg a diagnózistól számított 60,7 és 82,7 hónap közé esik. A páciensek közül hatan az első öt évet nemcsak túlélték, de betegségük nem is mutatott semmilyen előrehaladást ebben az időszakban, vagyis a daganat náluk ez idő alatt nem tért vissza, és újabb kezelés sem vált szükségessé. A résztvevők közül négyen ma is betegségmentesek, és jó életminőségnek örvendenek. A betegek egyike, akinek öt év után sem tért vissza az agydaganata, végül egy második, feltehetőleg a korábbitól független daganatos betegségben (leukémiában) halt meg.

A kísérletbe 2007 májusa és 2010 januárja között toborozták a 16 glioblasztómás beteget a Cedars-Sinai agydaganatra specializált központjában. Az eredetileg csupán a kezelés biztonságosságát felmérni hivatott, ún. I. fázisú klinikai vizsgálat ez év januárjában zárult. Akkor a 16 beteg átlagos túlélési ideje 38,4 hónap volt. A tumoreltávolító műtétet követő hagyományos kezeléssel – amely sugár- és kemoterápiából áll – legfeljebb 15 hónapos átlagos túlélést sikerült eddig elérni, s ebből átlagosan 7 hónap telik anélkül, hogy a betegség visszatérne. Az új kezelés a daganat visszatéréséig eltelt átlagos időt is 16,9 hónapra hosszabbította.

Forrás: AFP

Így működik az ígéretes vakcina

A kísérleti terápia lelke az ICT-107 munkanevű oltás, amely mintegy ráirányítja az immunrendszer figyelmét a daganatsejtekre, és aktiválja a szervezet tumorellenes válaszát. Az immunválasz célpontjául hat, a glioblasztómás sejtekre jellemző molekuláris motívumot (antigént) választottak ki. A nyolc, hosszú távú túlélést mutató beteg mindegyike legalább öttel rendelkezett e daganat-specifikus antigének közül, és valamennyi szóban forgó tumor mutatta azt a négyet, amelyek a daganat őssejtjeinek sajátjai. E daganat-őssejtek azok, amelyek képessé teszik a tumort a kezelések túlélésére, és amelyekből a betegség a terápiát követően visszatér.

„Adataink azt mutatják, hogy a daganat-őssejtek által nagy mennyiségben kifejezett antigének célba vétele sikeres stratégia lehet a glioblasztóma kezelése terén” – mondta Surasak Phuphanich, a Cedars-Sinai idegsebészeti osztályának és neuro-onkológiai programjának vezetője. „E betegcsoportban a hosszú távú túlélés egyértelmű összefüggést mutatott a daganat-őssejtekre jellemző antigének mennyiségével.” A sokat ígérő kezdeti eredmények nyomán az ICT-107 immunvakcina már 2011-ben a klinikai kipróbálás második fázisába lépett. A kísérlet e szakaszába immár több terápiás központból toboroztak betegeket, és a kezelés hatékonyságát placebo-kontrollal ellenőrzik.

A vakcina működése a dendritikus sejteken alapul, amelyek az immunrendszer leghatékonyabb, ún. antigénbemutató sejtjei. Az antigénbemutató sejteknek az a szerepe, hogy a szervezetbe kerülő idegen anyagokat az immunrendszer támadó sejtjei számára célpontul jelöljék ki – valahogy úgy, ahogy a rendőrkutyával megszagoltatják a gyanúsított ruhadarabját.

A kezelés során először vlaamennyi páciens véréből fehérvérsejteket nyernek, majd ezekből dendritikus sejteket állítanak elő. E dendritikus sejteket aztán a laboratóriumban a kiválasztott daganatsejt-antigének jelenlétében tenyésztik, mintegy betanítva őket ezen antigének mint elpusztítandó ellenségek felismerésére. Mikor aztán ezeket a „beidomított” sejteket visszaadják a betegeknek – mindenkinek a sajátjait –, azok a szervezetben felkeresik és pusztításra jelölik ki a tumorsejteket. A vakcinát a szabványos sugár- és kemoterápiás kezelést követően három ülésben, kéthetes időszakokkal elválasztva adják be.