A D-vitamin hiánya miatt veszíthette el a küzdelmet a hobbitokkal szemben Gollam, A gyűrűk ura trilógia és előzményregénye, A hobbit egyik főgonosza egy brit tanulmány szerint.

Nicholas Hopkinson, a londoni Imperial College tudósa fiával, Joseph-fel közösen elemezte J.R.R. Tolkien regényei szereplőinek táplálkozási szokásait és életmódját. A kutatást a Medical Journal of Australia című szaklap karácsonyi kiadásában mutatták be.

Gollam és a többi szörnyeteg nemcsak amiatt volt legyengülve, mert kerülték a napfényt. Egészségtelen táplálkozásuk (rothadt hús és hal) is a D-vitamin hiányához vezetett, ennek eredményeképpen csontjaik és izmaik elgyengültek.

Zsákos Bilbó, a hős hobbit ezzel szemben változatosan étkezett - írják a kutatók. Az Imperial College közleménye kiemelte a húslevest, csirkét, rakott zöldséget és málnalekvárt is tartalmazó menüt, amellyel Bilbó a vendégeit kínálta.

A hobbitok történetének szisztematikus szövegelemzése bebizonyította, hogy a jók gonoszok feletti győzelme részben az utóbbiak rossz táplálkozásának és a napfényt nélkülöző életének köszönhető – áll a tanulmányban.