Vizelettel trágyáz a környezettudatos gazda

trágyázás vizelettel, vizelet, ló, lovak, mezőgazdaság
Lovak húzta vizeletpermetező
Vágólapra másolva!
Biztató eredménnyel zárult egy amerikai kísérleti projekt első fázisa, amely az emberi vizelet mezőgazdasági célú felhasználását teszteli. Bár a műtrágyázás kiváltására bevetett „folyékony fegyver” jelentős hozamnövekedést eredményezett, az eljárás alkalmazása sok szempontból erős gyomrot igényel.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok északkeleti részén fekvő Rich Earth Institute a világon talán az egyetlen olyan szervezet, amely a sikert az összegyűjtött vizelet mennyiségében méri. 2012-ben az intézet munkatársainak barátoktól és szomszédoktól közel 2300 liternyi vizeletet sikerült „beszerezni”, tavaly pedig önkéntesek rendszeres hozzájárulásának köszönhetően a projekthez több mint 11 ezer liter emberi vizelet gyűlt össze. Idén a cél a tavalyi eredmény megduplázása, ezért az intézet folyamatosan várja az önként jelentkező „adományozókat”.

Cél a műtrágya kiváltása

A kísérleti projekt azt vizsgálja, hogy milyen eredményekkel lehet az emberi vizeletet a műtrágya természetes alternatívájaként felhasználni. Az emberi vizelet ugyanis olyan alapvető, a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat (nitrogént, foszfort és káliumot) tartalmaz, amelyeket többnyire ipari eljárással állítanak elő, ráadásul a pisi-újrahasznosítással a környezeti terhelés is csökken. A kísérletnek kétségtelenül vannak hátulütői is: a projektvezető otthonában alakították ki például a gyűjtőhelyet, így a nem túl szép látvány mellett mindennapos feladat a palackokban, kannákban leadott önkéntes hozzájárulások tartályokba áttöltése.

A projekt kezdetén egy gazda, a Fair Wind Farms tulajdonosa önként vállalta, hogy az állatok takarmányozását biztosító legelőinek egy részét az intézet által összegyűjtött vizelettel fogja trágyázni. A betakarításkor kiderült, hogy ezeken a területeken kétszer akkor volt a terméshozam, mint a kontrollként szolgáló, teljesen kezeletlen területeken. A siker láttán a projekt állami támogatást kapott, így idén már három gazdaságban tesztelik a vizelet hozamnövelő erejét.

Lovak húzta vizeletpermetező Forrás: Rich Earth Institute

Nem új koncepció

A vizelet műtrágya-helyettesítő felhasználása régóta képezi tudományos vizsgálatok tárgyát: az eddigi talán legátfogóbb kutatást Svédországban végezték az 1990-es években, és már akkor is fény derült az abban rejlő kiaknázatlan lehetőségekre. Arról azonban csak sejtések vannak, hogy a sikerek ellenére a módszer miért nem terjedt el mégsem szélesebb körben.

Nem tűnnek túl gusztusosnak a pisi gyűjtéséhez, tárolásához és kezeléséhez kapcsolódó teendők, ráadásul sokan tartanak a benne lévő kórokozóktól is. Pedig a vizelet a szervezetben - kivételes eseteket, például egy szalmonella-fertőzést vagy hólyaggyulladást kivéve – steril, ráadásul az esetleges kórokozók elpusztítására az amerikai intézet két hatékonynak bizonyuló stratégiát is kidolgozott. A projektvezető szerint nagyobb veszélyt jelentenek a vizeletben lévő gyógyszermaradványok, ezért ennek a problémának a tisztázására két egyetemmel karöltve átfogó vizsgálatba kezdtek.

Kevesen hajlandóak kannákban gyűjtögetni

A sikeres koncepció ellenére a projektvezető kiemelte, hogy a tudomány érdekében nagyon kevesen hoznak áldozatot, és gyűjtik számukra vizeletüket kancsókban vagy kannákban. Léteznek egyszerűbb megoldást kínáló vizelet-elkülönítővel felszerelt vécék is, amelyek egyetlen hátránya, hogy férfiaknak is ülve kell pisilni. Ha viszont sikerülne széles körben elterjeszteni a módszert, kevesebben pocsékolják majd el ezt az értékes mezőgazdasági „csodaszert” – tette hozzá.