Különleges megoldások a szemnek

szem
Érdekes, ámde néha ijesztő optikai csalódás, amikor apró gömbök vagy kukacok úszkálnak a szemünk előtt
Vágólapra másolva!
Ma már van szemüveg, amellyel a színtévesztők is színesben láthatják a világot, de van változtatható dioptriájú szemüveg is, és olyan is, amellyel megszüntethető a krónikus álmatlanság. Kinézetben sokat fejlődött az inuitok hóvakság elleni szemüvege is. High-tech megoldások a szemre.
Vágólapra másolva!

Szemüveg hóvakság ellen

Az „eszkimó napszemüveg” nem új találmány, az Északi-sarkkör közelében élők évszázadok óta viselik a vakító hó ellen. Az erős ultraibolya sugárzás ugyanis súlyosan károsíthatja a szaruhárnyát, valamint az érhártyát. A védőszemüveget eredetileg csontból faragták, a mai design szemüvegek viszont már fából készülnek.

Eszkimó szemüveg csontból Forrás: Flickr/earthpages

Eszkimó szemüveg fából Forrás: Flickr/clurr


Szemüvegek színtévesztőknek

Az O2AMP színes lencséjű szemüveget eredetileg az egészségügyben dolgozók számára fejlesztették ki, hogy a vér oxigénszintjének változásaira utaló állapotokat könnyebben felismerjék: segítséget nyújt többek között a vénákkal, zúzódásokkal kapcsolatos állapotok diagnosztizálásában.

Később derült ki, hogy a közel 300 dollárba kerülő, lilás lencséjű szemüveg a vörös-zöld színtévesztést is korrigálja. Egyes statisztikák szerint a vörös-zöld színtévesztés a férfiak 8 százalékát érinti. Ők jellemzően nem tudnak különbséget tenni például a kék és a lila, vagy a zöld és a barna között. A gyártók szerint súlyos színtévesztőknél a szemüveg nem hatásos, de amennyire az Amazon.com-os értékeléseknek hinni lehet, sok színtévesztő élete valós színűvé vált az eszköz miatt.

O2AMP szemüveg színtévesztőknek Forrás: O2AMP


Változtatható fókuszú lencsék

A 40-100 dollárért kapható szemüveg lencséi speciális folyadékkristályból állnak. A lencse dioptriája attól függ, hogy mekkora a lencse belső membránján a folyadék nyomása. A nyomást a szemüveg két oldalán található műanyag gombot tekergetve lehet változtatni. A szemüveg mind közel-, mind távollátók számára jó megoldás: erőssége mínusz 4,5 és 3,5 dioptria között változhat. Asztigmatizmus ellen nem hatásos, de a negyven év feletti olvasószemüvegre szorulók szemüvegvásárlását megoldja.

Nagy előnye, hogy a lencse erőssége körülményektől függően változtatható, tipikus példa, hogy a fáradt szem kissé erősebb szemüveget kíván. Ugyancsak előnye, hogy a két lencse erőssége külön is állítható, valamint hogy akár többen is viselhetik – a gyártó szerint például remek megoldás éttermeknek, ha a vendég otthon felejtette az olvasó szemüvegét. De hasznos akkor is, ha az embernek nincs lehetősége felkeresni egy szemészt. A gyártók itt elsősorban harmadik világbeli országok lakosaira gondoltak, például Ruandára, ahol 10 millió emberre 14 optometrista jut.

Adlens változtatható fúkuszú szemüveg Forrás: Adlens


Szemüveg álmatlanság, jetlag vagy téli depresszió ellen

A Re-Timer nevű készülék tulajdonképpen egy fehér szemüvegkeret lencse nélkül, amelynek alsó részébe zöld fényt kibocsátó LED fényforrásokat építettek. A LED-ek a keretet viselő szemébe világítva képesek helyreállítani a szervezet biológiai órájának működését, mert a természetes fényviszonyokat utánozzák.

A speciális szemüvegkeret kifejlesztésekor az ausztrál Flinders Egyetem szakemberei abból indultak ki, hogy a szervezetnek természetes cirkadián ritmusa van (ez a napi biológiai óra), amely a biológiai folyamatokat, többek között az alvást és az ébrenlétet irányítja. Ha a biológiai óra jól működik, az ember a megfelelő időben alszik el és ébred fel. Ha viszont a természetes nappal-éjszaka ciklusok valamilyen okból felborulnak, és a szervezet nem megfelelő időben kapja a természetes fényt (például váltott műszakban dolgozik), akkor különböző problémák alakulhatnak ki. A szemüvegkeret által kibocsátott zöld fény azonban stimulálja a szervezet biológiai órájának működéséért felelős agyterületeket.

A készüléket kifejlesztő szakemberek szerint találmányuk olyan problémák megoldásában segíthet, mint a hosszú utazásoknál jellemző időeltolódás-gond (jetlag), az álmatlanság, vagy a hosszú téli esték miatt fellépő alvászavarok. A készüléket Nagy Britanniában átszámolva közel 75 ezer forintért árulják. A Daily Mail a közelmúltban beszámolt egy 29 éves nő esetéről, aki gyermekkora óta küzdött krónikus álmatlansággal, nem segítettek neki sem az altatók, sem a különféle relaxációs technikák, a védőszemüveg-keretre emlékeztető kütyü segítségével azonban néhány hét után már egész éjszakákat tudott végigaludni. A szemüveget nem éjszaka kell viselni, hanem ideális például felkelés után feltenni naponta 20 percre.

Re-Timer álmatlanság elleni szemüveg Forrás: Re-Timer


Futurisztikus kontaktlencse cukorbetegeknek

Végül a szemüveg után egy kontaktlencse a jövőből. A Google intelligens kontaktlencséje a beleépített szenzor segítségével fájdalom nélkül, másodpercenként méri a vércukorszintet. Óriási előnye, hogy a hagyományos tűszúráson alapuló vércukormérők helyett a lencse jóval kíméletesebb, ugyanis az eszközön áthaladó könnyből méri a vércukorszintet. A készülék a beépített szenzor körül egy emberi hajszálnál vékonyabb antennát is tartalmaz, amely vezeték nélküli energiatovábbításra szolgál. A fejlesztők elképzelése szerint a lencse a magas vagy alacsony vércukorszintről a beépített LED-eken keresztül tudja tájékoztatni viselőjét. Az okos kontaktlencse fejlesztése még korai fázisban van, de már végeztek vele klinikai teszteket is.

A Google vércukorszintet mérő okoslencséje Forrás: Google