Vágólapra másolva!
A kendermagból sajtolt olaj ideális arányban tartalmaz esszenciális ómega-6 és ómega-3 zsírsavakat, így segít a szív egészségének megőrzésében – állapította meg egy új spanyol kutatás.
Vágólapra másolva!

A Sevillai Egyetem gyógyszerészei legújabb kutatásukban a kenderfélék családjába tartozó ipari, más néven hasznos kender (Cannabis sativa) magjából sajtolt olaj összetételét vizsgálták. A szakemberek hangsúlyozták, hogy bár a kender évszázadok óta táplálkozási célra is termesztett, továbbá a népi gyógyászatban meghatározó szerepet betöltő növény, a legtöbb embernek mégis kizárólag a kábítószer jut róla eszébe. Pedig a kender – amellett, hogy éhínségek idején életmentő táplálékul is szolgált – igen fontos textilipari nyersanyag, amelyből zsákot, kötelet, vitorlavásznat készítenek, de használják vízvezeték-csatlakozások tömítésére, sőt a papíriparban is – olvasható a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóirat cikkében. (Az ipari kender és a marihuána rokonok, ám az előbbi minimális arányban tartalmaz csak tudatmódosító vegyületeket.)

Magas az A-, C- és E-vitamin-tartalma

Az már régóta ismert, hogy a kendermag ásványi anyagokban, rostokban és vitaminokban (főként A-, C- és E-vitaminban) rendkívül gazdag, de a spanyol kutatók ezúttal arra szerettek volna rávilágítani, hogy a magból sajtolt olajat miként lehetne a modern táplálkozás és gyógyítás szolgálatába állítani.

Az eredményekből úgy tűnik, hogy a kendermagból sajtolt olaj ideális alkotóeleme lehet a szívbarát étrendnek: a zsírsav-összetétel vizsgálatakor a kutatók megállapították, hogy azt 75 százalékban többszörösen telítetlen zsírsavak alkotják, ráadásul optimális az esszenciális ómega-6 és ómega-3 zsírsavak aránya. A fennmaradó 25 százalékot fele-fele arányban a telített, illetve az egyszeresen telítetlen zsírsavak teszik ki.

A szív barátja, a koleszterinszintet is csökkenti

A nagy mennyiségű jótékony ómega-3 zsírsavnak köszönhetően a kendermagolaj egyensúlyban tarthatja a koleszterinszintet, és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Az olajban lévő egyéb vegyületek (pl. kampeszterin és béta-szitoszterin) emellett gyulladáscsökkentő hatásúak, és lassítják az érelmeszesedés folyamatát – írja a tanulmány. Ahhoz azonban, hogy a kendermagolaj klinikai hatását igazolni lehessen, további kísérletekre van szükség.