Az influenza ellen nem a C-, hanem a D-vitamin véd. A magyarok több mint 90 százaléka azonban tél végére D-vitaminhiányos. 

 A tél végére a 18 év feletti magyarok 91 százaléka D-vitaminhiányos, az emberek felének ráadásul nem hogy az ideális, még a minimális szintet sem éri el a D-vitamin ellátottsága. Az a 9 százalék, akiknek a D-vitamin-ellátottsága a normál tartományban van, többségében csontritkulással kezelt betegek, akik betegségük miatt kénytelenek kiemelten figyelni a D-vitamin-szintjükre. Magasabb a D-vitamin-szintjük azoknak is tél végén, akiknek lehetőségük van síelni, vagy a téli hónapokban meleg égövi országba látogatni – derült ki a Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinikájának reprezentatív felméréséből, amelyet tavaly, a tél végén, az első tartósan napsütötte napokon végeztek.

14 magyar orvostársaság két évvel ezelőtt tette közzé az első D-vitamin-konszenzust, amellyel a téli D-vitamin-pótlás fontosságára hívták fel a figyelmet. A felmérés eredményei szerint a kampány nem volt sikertelen, a D-vitamin-pótlás szükségessége bekerült a köztudatba, de még mindig nem eléggé, hiszen Magyarországon hozzávetőlegesen 900 ezren szenvednek csontritkulásban. Ezért az orvostársaságok most újabb ajánlásokat tettek közzé.

Az influenza és a rák megelőzésében is segít

A D-vitamin-hiány legjobban kutatott következménye a csontvesztés, valamint ismert az is, hogy a csontritkulásra szedett szerek hatékonysága is alacsonyabb, ha alacsony a D-vitamin-szint.

A D-vitamin-hiány ezentúl igazolhatóan növeli a cukorbetegség kockázatát is: csecsemő és kisgyerekkori D-vitamin-hiány esetén az 1-es típusú cukorbetegség kockázata nő meg 60-70 százalékkal, felnőttkorban pedig a 2-es típusú cukorbetegség esélyét növeli, ha D-vitaminszintünk elmarad a normál értéktől.

A kutatások szerint a D-vitamin-hiány a daganatos betegségek esélyét szintén növeli, különösen az emlő- és a vastagbélrák szempontjából rizikótényező.

A D-vitamin kiemelten fontos influenza szezonban is, mivel a C-vitaminnal ellentétben, a D-vitamin igazoltan segít a fertőzések megelőzésében.

Így kell vigyázni a csontokra 30 éves korig

A csontritkulás szempontjából kiemelkedően fontos időszak életünk első három évtizede, ez idő alatt formálódik és fokozatosan emelkedik a csontjaink mérete és ásványi anyag tartalma. Harminc éves kor körül jön létre az un. csúcs-csonttömeg, amit aztán még egészséges embernél is egy fokozatos és állandó csontvesztés követ. Nem mindegy tehát, hogy mekkora csont mennyiség áll rendelkezésre ahhoz, hogy a megfogyatkozás alatt se érjük el a csontok fokozott törékenységének szintjét.

Ahhoz, hogy gyerekkorban csontjainkból a maximumot hozzuk ki, megfelelő mennyiségű kalciumra és a felszívódásához megfelelő mennyiségű D-vitaminra van szükség, valamint rendszeres testmozgásra. (Itthon a kalcium javasolt napi beviteli mennyisége egészséges felnőtt számára 800-1000 milligramm, várandós nők számára 1000 milligramm, változókorban vagy csontritkulásban szenvedő nők esetében 1200-1500 mg-ot. Gyermekeknél az ajánlás 6-12 hónap között 540 mg, 2-10 év között 800 mg, 11-18 év között 1000 mg kalcium egy napra.)

A magyar konyha D-vitaminban szegény

A II. magyar D-vitamin konszenzus szerint a D-vitamin fő forrása a napsugárzás UVB-spektruma, ősztől-tavaszig pedig a táplálékkiegészítők. Azaz a D-vitamin-pótlás nem dietetikai kérdés – a hagyományos magyar konyhával körülbelül napi 80 nemzetközi egység (NE) D-vitamint fogyaszthatunk.

A szoláriumok elsősorban UVA-sugarakat használnak, ezért ezek szintén nem alkalmasak D-vitamin képzésre. (A régebbi, kevésbé modern szoláriumokban, illetve a házi barnuló berendezésekben viszont több még az UVB-sugár.)

A csontok egészsége (a kalcium anyagcsere) szempontjából egyébként az optimális D-vitamin-szint (szérum 25(OH)D) 75 nmol/l.  

D-vitamin-hiány megelőzésére javasolt D3-vitamin dózisok 

Korcsoport Egy napra javasolt dózis Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa
Csecsemők 400-1000 NE 1000 NE
Gyermekek (1-6 év) 600-1000 NE 2000 NE
Gyermekek (6 év felett) 600-1000 NE 2000 NE
Serdülők 800-1000 NE 4000 NE
Felnőttek 1500-2000 NE 4000 NE
Elhízott felnőttek 3000-4000 NE 4000 NE
Várandós nők 1500-2000 NE 4000 NE

(Magzati korban a D-vitamin-ellátottság az anya D-vitamin-szintjével arányos. Az anyatej rendkívül kevés D-vitamint tartalmaz, ezért a csecsemőknél a D-vitamin-pótlás nagyon fontos.)