Szorongás ellen egyen tojást

2014.02.26. 12:18

A szorongási rendellenességeket legtöbbször gyógyszerekkel vagy kombinált pszichoterápiás kezeléssel gyógyítják, de arról kevesebb szó esik, hogy apróbb életmódbeli változásokkal mi magunk is sokat tehetünk a szorongásos betegségek leküzdéséért.

A szorongás a fejlett nyugati társadalmakban népbetegségnek számít, és egyes szorongási rendellenességek (például a generalizált szorongásos zavar, pánikrohamok vagy specifikus fóbiák) már gyermek- vagy serdülőkorban kialakulhatnak, és megfelelő kezelés hiányában akár egész életünket végigkísérhetik.

Súlyosabb szorongásos betegségek esetén a tartós megoldást általában a gyógyszeres kezelés vagy a kombinált pszichoterápia jelenti, azonban fontos tudni, hogy egyes élelmiszerek fogyasztása, meditációval vagy jógagyakorlatokkal kiegészítve sokat segíthet az elveszített lelki egyensúly helyreállításában, és az életminőség javításában.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Segítenek a hidegvízi halak

Az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek, például a hidegvízi halfajták (lazac, szardínia, hering, stb.), a lenmag vagy a legeltetett marhák húsának fogyasztása oldhatja a szorongást: egy kis mintaszámon elvégzett amerikai kutatás rámutatott, hogy az omega-3 zsírsav-bevitel növelése akár 20 százalékkal is csökkentheti a szorongást.

Szorongás ellen bevethető a tojás is: a már említett jótékony omega-3 zsírsavak mellett a tojás kiváló B-vitamin forrás - utóbbi nélkülözhetetlen az agy megfelelő működéséhez. Ha szervezetünk ugyanis nem jut elegendő B-vitaminhoz, megnő a depresszió, a szorongásos zavarok vagy az elbutulás kialakulásának kockázata is - hívja fel a figyelmet a Psychology Todaycikke.

Kamilla, zöld tea és probiotikumok

A kamilla gyógyhatását már évezredekkel ezelőtt felismerték, pár éve pedig egy vizsgálat az enyhe vagy közepesen súlyos generalizált szorongásos zavar kezelésében is hatékonynak találta a gyógynövényt.

A zöld tea a benne lévő teanin nevű aminosavaknak köszönhetően nyugtató hatású, és egy japán kutatásból az is kiderült, hogy a vizsgára készülő diákoknál a szorongást is oldja.

Bár a bélflóra összetételének látszólag nem sok köze van az agyban zajló folyamatokhoz, újabban egyre több tudományos eredmény igazolja, hogy a gyomorba bevitt baktériumok az emberi agy működésére is hatással vannak. A jótékony probiotikumokban gazdag joghurtok fogyasztása például a stresszt, a depressziót és a szorongást is csökkentheti – derült ki egy ír kutatásból.