Ijesztő adatok idősebb apák gyerekeiről

2014.02.28. 09:02

Minél idősebb korban válik apává egy férfi, annál nagyobb az esélye annak, hogy születendő gyermekénél valamilyen idegi rendellenesség, például autizmus, depresszió, figyelemhiányos hiperaktivitási zavar, esetleg skizofrénia alakul ki – állapította meg egy új kutatás.

Nemcsak a nőknél, a férfiaknál sem mindegy, hogy milyen életkorban vállalnak gyermeket – hívják fel a figyelmet az Indianai Egyetem és a svéd Karolinska Intézet szakemberei. Közös vizsgálatukból kiderült, hogy minél idősebb korban válik apává egy férfi, annál gyakrabban fordulnak elő bizonyos idegi eredetű rendellenességek és tanulási zavarok a gyermeknél – olvasható a JAMA Psychiatry szakfolyóirat cikkében.

A mostani az egyik legkomolyabb kutatás a témában, hiszen a szakemberek minden, 1973 és 2001 között Svédországban született gyermek adatait megvizsgálták. Eredményeikből kiderült, hogy az idősebb korban apává váló férfiak gyermekei nagyobb eséllyel lesznek „problémásak”, küzdenek majd tanulási zavarokkal, szenvedélybetegségekkel vagy idegi eredetű rendellenességekkel (hiperaktivitás, bipoláris zavar, autizmus, skizofrénia).

Sokkal több hiperaktív gyermek

Amikor a kutatók 24 éves és 45 éves apáktól származó gyermekek adatait hasonlították össze, kiderült, hogy a 45 éves korban apává váló férfiak gyermekeinél három és félszer nagyobb az autizmus kialakulásának kockázata, míg figyelemhiányos hiperaktivitási zavar 13-szor, bipoláris zavar pedig 25-ször nagyobb valószínűséggel alakul ki. Az idősebb apák gyermekei szintén gyakrabban válnak szenvedélybeteggé, vagy küzdenek valamilyen tanulási problémával.

A kutatók kiemelték, hogy az apa életkorának előrehaladtával folyamatosan emelkedik a gyermeket érintő kockázat, azaz nincs éles határvonal az ideális és a már kockázatosnak számító életkor között. A vizsgálatból az is kiderült, hogy testvéreknél az apa életkorára vonatkozó megfigyelések különösen szembeötlőek voltak. Az eredmények ráadásul a szülők iskolázottságára és anyagi hátterére vonatkozó tényezők kiszűrése után is helytállónak bizonyultak.

Az apa korát is figyelembe kell venni

Az elmúlt évtizedekben jelentősen kitolódott a gyermekvállalás időpontja mind nőknél, mind pedig férfiaknál. Az idősebb korban szülő nőknél fennálló rizikófaktorokra szinte minden fórumon felhívják a figyelmet, viszont az apák életkorából származó kockázatokról csak ritkán esik szó. A mostani eredmények is bizonyítják, hogy erre a tényezőre mindenképpen érdemes komolyabban odafigyelni – mondta el a kutatás vezetője.