A második csecsemőt gyógyították ki a HIV-fertőzésből

Vágólapra másolva!
Jó eséllyel újabb amerikai csecsemőnél sikerült gyógyítani az AIDS-betegséget okozó HIV-fertőzést annak az agresszív kezeléseknek hála, amelyet az orvosok a baba születése után négy órával már megkezdtek.
Vágólapra másolva!

A Los Angeles külvárosában tavaly áprilisban született kislány lehet a második csecsemő, akinél sikerült visszaszorítani a fertőzést. Az első esetet Mississippi államból jelentették, egy hónappal a hírekbe most bekerült gyermek születése előtt. Annál a babánál is nem sokkal a születése után kezdték meg a kezelést - emlékeztetett egy bostoni AIDS-konferencián szerdán Deborah Persaud, a Johns Hopkins Egyetem orvosi karának pediátriai szakértője.

Az az eset világszerte az első volt, és a babák kezelésének átgondolására késztette az orvosokat, köztük azokat a kaliforniai szakembereket is, akik a Los Angeles-i újszülöttet gondozták.

A Los Angeles-i baba a többszörösen elvégzett kifinomult tesztek alapján HIV-negatív - mondta a vizsgálatokat vezető Persaud. A most kilenc hónapos babát a Miller Gyermekkórházban kezelik, személyazonosságát nem fedték fel. A kislány még mindig kapja az AIDS-koktélt - így állapotáról nem lehet véglegesen nyilatkozni -, ellentétben az időközben három és fél évesre cseperedett mississippi társával, aki már két éve nem részesül antiretrovirális kezelésben.

Mindkét gyermek HIV-fertőzött anyától született. Az Egyesült Államokban élő legtöbb HIV-fertőzött anya kap AIDS-gyógyszereket a terhessége alatt, ami nagyban csökkenti annak veszélyét, hogy átadják a vírust babáiknak. A mississippi kislány anyja azonban nem vett részt terhesgondozáson, és az is csak a szülés alatt derült ki, hogy fertőzött. Az orvosok már a születés utáni 30. órában, azelőtt elkezdték az újszülött kezelését, hogy tesztek egyáltalán kimutathatták volna a HIV jelenlétét a kislány szervezetében. A baba egy ideig kapta a gyógyszereket, aztán anyja vele együtt eltűnt, majd amikor újra előkerült, az orvosok megállapították a kislányról, hogy nincs jele a fertőzésnek.

A Los Angeles-i anyát már egy korábbi terhessége miatt ismerték a Miller Gyermekkórházban, és azt is tudták, hogy nem szedi a HIV-gyógyszereket. A nőnek azonban a szülés alatt beadtak gyógyszereket, hogy így próbálják megakadályozni a vírus átterjedését a babára. A kislánynál aztán alig néhányórásan elkezdték a terápiát. Tesztek később kimutatták, hogy megfertőződött, mostanra viszont egészségesnek tűnik. A baba nem az anyjával él, gondozásba került.

A bostoni konferencián Deborah Persaud a korai antiretrovirális kezelésnek tulajdonította a kislányok egészségének javulását, de felhívta a figyelmet arra, hogy további kutatásokra van szükség. Az Egyesült Államokban és más országokban jelenleg mintegy hatvan baba részesül rendkívül agresszív HIV-kezelésben, amelyet azonban abba kell hagyni, ha tesztek hosszú távon nem támasztják alá, hogy sikerült visszaszorítani a fertőzést.

"Csak úgy tudjuk bizonyítani, hogy valóban sikerült javulást elérni a gyerekeknél, ha felhagyunk a kezeléssel, de ez kockázatokat rejt magában" - mondta a Persaud. A két kislány esetéről szólva úgy vélekedett, azok arra sarkallják őket, hogy cselekedjenek és képesek legyenek tanulni belőlük.

Az emberi immunhiány-előidéző vírus három évtizede bukkant fel járványszerűen, azóta több tíz millióan fertőződtek meg tőle.