Figyelmeztet a fogmosásból hátralévő időre, villog, ha túl erősen dörzsöli a fogait, közben aktuális hírekkel vagy időjárás-jelentéssel szórakoztatja tulajdonosát a jövő elektromos fogkeféje, amely azonban amennyire okos, legalább annyira drága is.

Két cég verseng jelenleg azért, hogy a hagyományos fogkefe és a gyermekkorban elsajátított helyes fogmosási technika végleg idejétmúlttá váljon, és a fogkefék világában is beköszönthessen az okoseszközök korszaka.

Pár hét különbséggel egy francia start-up és egy nemzetközi multinacionális cég is bemutatta legújabb fejlesztését, az elektromos okosfogkefét, amely okostelefon-alkalmazással kiegészítve a fogmosást is igazi 21. századi élménnyé teszi – írja a Smithonian Intézet oldalán megjelent cikk.

Irányít, figyelmeztet és szórakoztat

Az okosfogkefe Bluetooth kapcsolaton keresztül a megfelelő okostelefon-alkalmazással kiegészítve valós idejű (real-time) segítséget nyújt a fogmosáshoz, hogy még véletlenül se rövidítsük le az előírt két perces időtartamot. A két perces fogmosást a száj négy zónájának megfelelően (jobb alsó, jobb felső, bal alsó és bal felső) négy harminc másodperces szekcióra bontották, és az alkalmazás figyelmeztet, amikor a következő zónában lévő fogakra kell áttérni. Egy villogó piros fény azt is jelzi, ha túl erősen dörzsölünk – írja a cikk.

Úgy tűnik a gyártók szerint két perc túl hosszú idő ahhoz, hogy egy helyben a csap fölé hajolva egy rezgő fogkefét tartson az ember, ezért a szórakoztatásra is gondoltak: az okostelefon-alkalmazás hírekkel és időjárás-előrejelzéssel köti le a fogkefe tulajdonosát, és ha sikeresen elvégezte a napi rutinműveletet, meg is dicséri. Sőt, akinek ez fontos, akár lenyűgöző grafikonokat is készíthet fogmosási szokásairól, amelyeket azután fogorvosának is megmutathat.

Kommunikál az okostelefonnalForrás: Oral-B

Drága fogmosás

A P&G által kifejlesztett Oral-B 7000 márkanevű fogkefét múlt hónapban mutatták be, de a multit egy hónappal megelőzte egy kis francia start-up cég, a Kolibree terméke. A Kolibree okosfogkefe megálmodója egy interjúban kiemelte, hogy a termék létrehozásakor legfőbb motivációja az volt, hogy a gyerekeket gyakoribb és alaposabb fogmosásra ösztönözze. Ehhez pedig a mai világban az okostelefonokon keresztül vezet az út, így a beépített szenzorok és algoritmusok segítségével a Kolibree is méri, hogy használója a száj egyes területeit mennyi ideig dörzsöli, és azt is jelzi, hogy az illető helyesen (függőleges mozdulatokkal, és nem vízszintesen) használta-e fogkeféjét. A végeredményből a Kolibree alkalmazással is grafikonokat lehet készíteni, és a gyártó jelenleg olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek gyakoribb fogmosásra ösztönöznek majd.

Az okosfogkefének egyetlen komoly hátránya van, ez pedig az ára: a P&G termékét egyelőre csak interneten keresztül lehet megrendelni 250 amerikai dollár körüli összegért, de nyártól várhatóan kereskedelmi forgalomba kerül. A Kolibree kicsit későbbre tervezi a termék piacra dobását.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy már egy éve létezik egy ennél sokkal olcsóbb, 25 dollár körüli összegért megvásárolható „okosfogkefe” is, amely ugyan nem elektromos, de a beépített szenzornak köszönhetően fogmosási szokásainkról különböző információkat tud okostelefonra küldeni.