Rossz alvóknak is jó az év gyógynövénye

az orvosi citromfű az év gyógynövénye
Vágólapra másolva!
Létezik olyan gyógynövény, amely nyugtat, emésztési panaszokat enyhít, herpesz kezelésére is jó, ráadásul itthon is megterem. Ez a „csodanövény” az orvosi citromfű, amelyet a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a 2014-es Év Gyógynövényének választott.
Vágólapra másolva!

Az orvosi citromfű (latin nevén Melissa officinalis) rendkívül sokoldalúan felhasználható, hazánkban is termesztett növény, egyike a legrégebben használt gyógynövényeknek. Nevét friss, citromra emlékeztető illatáról kapta.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a modern orvoslásban belsőleg nyugtalanság, alvászavarok és emésztési panaszok kezelésére, külsőleg herpesz esetén alkalmazzák. Gyakran használják élelmiszerek ízesítésére is kellemes íze és illata miatt.

Az orvosi citromfű az év gyógynövénye Forrás: AFP/Stefano Boffetta

Manapság egyre több gyógyszer, gyógytermék és étrend-kiegészítő alapanyaga, de kellemes íze és illata miatt teaként is közkedvelt. Illóolajtartalma eléggé alacsony, ezért a citromfű illatú kozmetikumok általában a hasonló illatú, de kevésbé sokoldalú citronella (latinul Cymbopogon) fajok olaját tartalmazzák. Ám mivel a citromfű neve (nem utolsósorban gyógyászati hasznai miatt) hazánkban jobban cseng, a citronellatartalmú kozmetikumok zömén a is „citromfű” név található – áll az MGYT Gyógynövény Szakosztályának sajtóközleményében.

Az Év Gyógynövénye kezdeményezést az MGYT Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban indította útjára, azzal a céllal, hogy segítse a gyógynövények szakszerű felhasználását. Tavaly az Év Gyógynövénye a máriatövis lett.