Mi lehet a gond a meleg férfiakkal véradásnál?

véradás, vérvétel, vér, véradó, donor, fecskendő
2413420 Russia, Moscow. 04/17/2014 A donor gives blood at the Blood Center of the Federal Medical and Biological Agency in Moscow. Grigoriy Sisoev/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Biológiai okai vannak annak, hogy férfiak közötti nemi kapcsolat során nagyobb például a HIV-fertőzés veszélye, ebből kiindulva zárják ki őket a véradásnál. Vannak azonban olyan országok, ahol már nem próbálják automatikusan kitiltani a meleg férfiakat, mivel a teljes tilalmat nem indokolja semmi.
Vágólapra másolva!

„A meleg férfiak ne adjanak vért! Egy újabb példa a magyar egészségügyben jelen lévő, melegekkel kapcsolatos előítéletekre és tájékozatlanságra” – írta a 444.hu az Országos Vérellátó Szolgálat véradóknak szóló tájékoztatója alapján. A probléma nem magyar sajátosság, de van, ahol már megoldás is született rá.

Mi lehet a baj a meleg férfiakkal?

A vérátömlesztés nem veszélytelen beavatkozás: a véradó számos betegség kórokozóját átadhatja a vért kapó betegnek. Vérátömlesztés útján a beteg megfertőződhet többek között a fertőző májgyulladás vírusaival (hepatitis B-, C- és D-vírusok), a HIV-vírussal, de vérátömlesztéssel elkapható a rubeola, a szifilisz, a toxoplazma, a HTLV-1-fertőzés és a malária is. Ezért a vérellátó szolgálatok világszerte tesztelik a levett vért a legtöbb felsorolt kórokozóra.

Ám még ez sem teljesen biztonságos: vannak speciális esetek, amikor a tesztek fals eredményt mutatnak. Tegyük fel például, hogy valaki röviddel a véradás előtt fertőződött meg HIV-vírussal (vagy bármely kórokozóval). Ilyenkor előfordulhat, hogy a véradásig a vérében még nem termelődik annyi antitest, amennyit a teszt már kimutat.

Ilyenkor van szerepe a kérdőívnek, amelyben a véradók a kockázatot jelentő szokásaikról, betegségeikről nyilatkoznak. Németországban a nyolcvanas évek vége óta tesztelik a levett vért HIV-vírusra, és harminc év alatt hat olyan eset fordult elő, ahol a vért kapó megfertőződött, mert a teszt nem mutatta ki a véradó fertőzöttségét. Mind a hat eset megelőzhető lett volna, ha a véradó őszintén vallott volna szexuális szokásairól.

Biológiai okok

Az is statisztikákkal alátámasztott tény, hogy a meleg férfiak körében a gyakoribb partnerváltás miatt a HIV-vírussal és a hepatitis C-vírussal való fertőzöttség kockázata jóval nagyobb, mint az átlagnépesség körében. Az USA-ban az új HIV-fertőzöttek közel kétharmada, itthon 70 százalékuk kerül ki a homoszexuális vagy biszexuális férfiak köréből.

A fertőzés szempontjából az anális közösülésben részt vevő passzív partnerek a leginkább veszélyeztetettek. A tanulmányok szerint homoszexuálisok anális együttléte során, ha egy HIV-pozitív partner nem ejakulál, a passzív fél HIV-kockázata 8-szorosa, ejakuláció esetén pedig 18-szorosa egy olyan nőének, akinek a hüvelyébe ejakulál egy HIV-pozitív férfi.

Ennek egyszerű biológiai okai is vannak: a hüvely fel van készítve a hímvessző befogadására, az aktus során a hüvely falán kevesebb olyan sérülés keletkezik, ahol bejuthatnak a vírusok, erősen savas kémhatása pedig az első akadályt jelenti a kórokozók számára.

Emberi vérkészítmények a bajor Vöröskereszt központjában Forrás: AFP/David Ebener

Ahol nem zárják ki automatikusan a melegeket a véradásból

Mindezek miatt a nyolcvanas években – az AIDS járványszerű terjedésével – a vérellátó szolgálatok sok országban automatikusan kizárták a meleg férfiakat a véradók köréből. Ezt azóta is sok országban sérelmezik a jogvédők, mondván, hogy az intézkedés megbélyegzi a melegeket, és az intézkedéssel a monogám párkapcsolatban élő homoszexuálisokat is diszkriminálják.

Vannak országok, ahol a problémára már többé-kevésbé sikerült megoldást találni. Több országban a meleg férfi adhat vért akkor, ha saját bevallása alapján a véradást megelőzően egy átmeneti ideig nem létesített anális és orális kapcsolatot férfival. Ez az átmeneti idő a legtöbb ilyen országban 12 hónap, de van ahol csak 6 hónap (Dél-Afrika), és van olyan is, ahol öt év (Kanada, Új-Zéland). Ennél is tovább ment többek között Olaszország és Spanyolország, ahol nincs átmeneti idő, hanem a meleg férfiaknál egyedi kockázatértékelés alapján döntik el, hogy adhatnak-e vért, vagy sem. Egy vizsgálat szerint az új szabályozással a fertőzött véradók száma nem nőtt. (Érdekesség, hogy a neten több külföldi forrás is – tévesen – úgy említi, hogy egy év nemi inaktivitás után a magyar meleg férfiak adhatnak vért.)

Németország is az átmeneti időre alapuló szabályozással próbálkozik. Itt a jogvédők első eredménye az volt, hogy a „homoszexuális és biszexuális kapcsolatok” megfogalmazás helyett manapság a kérdőívek a szerintük kevésbé diszkrimináló „férfi férfival létesített szexuális kapcsolata” kifejezést használják a kizáró okok között. Korábban a kérdőívben itthon is szerepelt a homoszexuális kifejezés, mára nálunk is eltűnt.

Nem csak a melegek jelenthetnek kockázatot

A vérellátó szolgálatok biztonsági okból azonban nem csak a meleg férfiakat próbálják kiszűrni a véradásból, világszerte nem adhatnak vért a HIV-fertőzöttek, azok, akiknek volt valaha hepatitis C-fertőzésük, szifiliszük vagy HTLV-fertőzésük, az intravénás droghasználók, vagy akik valaha dolgoztak prostituáltként.

Itthon a prostituált szó nem szerepel a kizáró okok felsorolásában, helyette az OVSZ körbejárja a témát: nem adhat vért, aki létesített nemi kapcsolatot pénzért vagy kábítószerért cserébe. Továbbá eltanácsolják a véradástól azt, aki nemi betegségben szenved; létesített óvszer nélküli nemi kapcsolatot ismeretlen vagy alkalmi partnerrel, illetve gyakran váltogatja szexuális partnereit. Érdekes kitétel a magyar listán, hogy ne adjon vért az se, aki az elmúlt hat hónapban volt vizsgálati fogságban vagy büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartott. Az OVSZ-től cikkünk megjelenéséig erre a kitételre nem kaptunk magyarázatot.

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye a 444.hu-n megjelent cikkel kapcsolatosan

Az OVSZ május 15-én egy közleményt adott ki "Nem kizáró ok a nemi preferencia a véradásból" címmel, e szerint: "Az OVSZ vérellátással kapcsolatos valamennyi tevékenysége arra fókuszál, hogy a legnagyobb biztonsággal történjen a hazai betegellátás, miközben meg kell felelnie a 3/ (2005. (II.10) EüM rendelet, az Európai Direktívák és az Európa Tanács által rendszeresen aktualizált Guide előírásainak. Alapfeltétel, hogy valamennyi véradáshoz kapcsoltan kötelezően ki kell vizsgálni a véradókat azokra a fertőző (hepatitis-B, hepatitis-C, HIV 1-2, luesz) ágensekre, amelyekről már egyértelműen bebizonyosodott, hogy vérrel átvihetőek, és a vért kapó betegekre fokozott kockázatot jelenthetnek a transzfúzió során. A fenti rendelet kimondja, hogy a kockázatos magatartásúak kiszűrendők, az említett kategória ide tartozik, több más egyéb, a tájékoztatóban felsorolt kategóriával együtt."