Különleges felvétel a tenyéren élő baktériumokról

élő és halott baktériumok a kézen
Vágólapra másolva!
Egyedülálló felvétellel szemléltette egy fiatal mikrobiológus azt a szélmalomharcot, amelyet az ember folytat a bőrére kerülő baktériumok elpusztításának érdekében. A legmodernebb antibakteriális szerek világában hosszú távon hiábavalónak tűnik minden próbálkozás, a mikroorganizmusok rendületlenül élnek és virulnak.
Vágólapra másolva!

Nem mindennapi felvétellel szemléltette Lydia-Marie Joubert, az amerikai Stanford Egyetem szakembere azt, hogy milyen erős és ellenálló réteget képeznek az emberi kézen megtalálható baktériumok. Az egy felületen összetapadt, egybefüggő bevonatot képező, mikroorganizmusokból álló biohártya (más néven biofilm) remekül érzi magát bőrünkön annak ellenére, hogy az antibiotikumoktól az antibakteriális készítményekig minden lehetséges eszközzel igyekszünk harcolni ellenük – olvasható a Livescience.com portál cikkében.

A Joubert által készített felvétel közönségdíjat nyert a 2013-as „SciVis” elnevezésű, a tudományos életből merített témák vizualizációjára irányuló pályázaton. A kép megalkotásához az ihletet egy walesi kirándulás adta, amelynek során a szakember meglátott egy nagyméretű, az emberi kezet ábrázoló másfél méter magas kerti szobrot. A szobrot digitális fényképezőgéppel lefotózta, majd a képet fluoreszcens mikroszkópia segítségével, tenyésztett Pseudomonas baktériumokról készült 400-szoros nagyítású felvételekkel kombinálta. A képen a baktériumokat megfestették, mégpedig oly módon, hogy az élő mikroorganizmusok zöld, az elpusztultak pedig piros színben látszanak: szembetűnő, hogy utóbbiból alig akad egy-két folt, míg az élő baktériumok ott hemzsegnek a tenyéren. Ezt követően többször egymás után antimikrobiális kezelést alkalmaztak, a baktériumok azonban továbbra is életben maradtak.

Élő (zöld) és elpusztult (piros) baktériumok a tenyéren Forrás: American Association For The Advancement Of Science

A baktériumokkal szembeni túlzott félelem, az antibakteriális- és növényvédőszerek rendszeres használata vezet oda, hogy a velünk együtt élő baktériumtörzsek egyre ellenállóbbak válnak – mondta el Joubert.