Több mint kétezer vírusminta tűnt el a Pasteur-intézetből

Vágólapra másolva!
Működési zavarokat állapítottak meg a francia Pasteur-intézetnél, miután áprilisban több mint 2300 kémcsőnyi tesztelendő SARS-vírus tűnt el. Az intézet működését a hatóságok időlegesen felfüggesztették.
Vágólapra másolva!

A Pasteur-intézet még áprilisban, egy rutinellenőrzés után jelentette be a több mint 2300 kémcsőnyi SARS vírus eltűnését - írja az ABC. Az intézet hangsúlyozta, hogy a hiányzó minták nem tartalmazzák az atípusus tüdőgyulladást okozó vírus egészét, így a minták nem fertőzőképesek.

A Pasteur-intézet az eset kivizsgálásával megbízta a gyógyszerek és gyógyászati eszközök biztonsági felügyeletét végző állami szervet (Agence Nationale de Sécurité du Médicament et des Produits de Santé, ANSM).

A hiányzó vírusmintákat az ANSM sem találta meg, ugyanakkor működési zavarokat állapított meg az intézetnél, és emiatt annak működését a hatóságok időlegesen felfüggesztették.

A SARS emberi légzőszervi betegség (atípusos tüdőgyulladás). 2002 novembere és 2003 júliusa közt egy csaknem világméretű SARS-járvány a WHO adatai szerint 8096 ismert megbetegedést okozott. A betegek közül akkor 774-en haltak meg.