Hol vagyunk a világ boldogságtérképén?

boldog százévesek, Domingo Medina
Paraguayan veteran soldier of the Chaco War (1932-1935, against Bolivia) Domingo Medina (100 years old) shows bills before throwing money to children from the tower of the church of Guarambaré, 40 km from Asuncion, in gratitude for favors received by the Virgin Mary, fulfilling a traditional annual ceremony on September 7, 2012. AFP PHOTO / Norberto Duarte
Vágólapra másolva!
A latin-amerikaiak a legvidámabb emberek a világon. Ez derül ki többek között abból a nemzetközi boldogságkutatásból, amelyet a Gallup készített. Magyarország a középmezőnyben foglal helyet.
Vágólapra másolva!

A Gallup közvélemény-kutató intézet legújabb jelentése szerint a világ tíz legboldogabb országa közül kilenc Latin-Amerikában található. A listavezető Paraguayt Panama, Guatemala, Nicaragua, Ecuador, Costa Rica és Kolumbia követi. Az első tízben az egyetlen európai ország Dánia.

A kutatásban a boldogság meghatározásakor többek között rákérdeztek, mint hogy milyen gyakran mosolyog, nevet a megkérdezett személy, mennyire érzi, hogy környezete megbecsüli, mennyire kipihent, illetve hogy mennyire élvezi az életet. Szempont volt az is, hogy a válaszadókkal a megkérdezésüket megelőző napon történt-e valami érdekes, vagy tanultak-e valami izgalmas, új dolgot. A felmérés 2013-as adatokon alapul és összesen 138 ország vett részt benne. Nemzetenként 1000 fővel készítettek személyes vagy telefonos interjút, a megkérdezettek pedig 15 év felettiek voltak.

Legboldogabb országok indexe Legboldogtalanabb országok indexe
Paraguay 87 Szíria 36
Panama 86 Csád 52
Guatemala 83 Litvánia 53
Nicaragua 83 Bosznia-Hercegovina 54
Ecuador 83 Szerbia 54
Costa Rica 82 Nepál 54
Kolumbia 82 Fehéroroszország 54
Dánia 82 Jemen 55
Honduras 81 Azerbajdzsán 55
Venezuela 81 Hegyi-Karabah 55

Forrás: Gallup

A ranglista szerint a legboldogtalanabb ország Szíria. Itt az embereknek csupán a 31 százaléka élvezi a hétköznapokat, és érzi magát kipihentnek. Szintén alacsony azoknak a száma (25 százalék), akik úgy érezték, hogy az előző nap valamilyen érdekes dolgot végeztek, vagy tanultak. A teljes lista alapján Magyarország a középmezőnyben foglal helyet (hazánk pontszáma 67).

A Huffington Post egy látványos infografikával szemlélteti a felmérés eredményét, a térképen ott a legboldogabbak az emberek, ahol a legsötétebb szín látható.

A tanulmány összességében azt állapította meg, hogy a világ lakosságának több mint fele boldognak érzi magát. Tíz emberből hét rendszeresen mosolyog vagy nevet, továbbá ugyanennyien érzik magukat kipihentnek és megbecsültnek. A válaszolók kicsivel több mint a fele gondolta, hogy a megkérdezésüket megelőző napon valami érdekeset tanult, vagy csinált.