Vágólapra másolva!
Sok zöldség, gyümölcs és szójabab, kevesebb tejtermék és vörös hús, az alkohol mellőzése, valamint a rántott és grillezett ételek kiiktatása – így lehetne összefoglalni azokat az étrendi ajánlásokat, amelyekkel amerikai szakemberek szerint jelentősen csökkenteni lehet a különféle daganatok kialakulásának kockázatát.
Vágólapra másolva!

A héten jelent meg a Journal of the American College of Nutrition című szaklapban az a tanulmány, amely hat, étrenddel kapcsolatos ajánlást fogalmazott meg a daganatos betegségek kockázatának csökkentésére. Az ajánlás lényege, hogy fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, együnk rendszeresen szójababból készült termékeket, csökkentsük a tejtermékek bevitelét, minimalizáljuk az alkoholt, kerüljük a vörös húsokat és a feldolgozott húsféléket, és lehetőleg ne együnk grillezett, rántott vagy roston sült húsokat.

Az ajánlásokat egy olyan amerikai nonprofit szervezet szakemberei készítették, amely közismerten a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának népszerűsítését tűzte zászlajára, így nem meglepő, hogy a növényi alapú étrendnek kiemelt szerepet tulajdonítanak a rák megelőzésében – írja a Livescience.com portál cikke.

Íme, a hat javaslat részletesebben:

1. Együnk több zöldséget és gyümölcsöt, elsősorban leveles zöldségeket, hogy általánosságban csökkentsük a rákos megbetegedések kockázatát!

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a növényi alapú étrend csökkenti a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ennek oka az, hogy a zöldségek és gyümölcsök olyan jótékony, antioxidáns hatású bioaktív vegyületeket (fitokemikáliákat) tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a rák kockázatát.

2. Együnk szójababból készült termékeket az emlőrák ellen!

A szójababalapú termékek, például az edamame, a tempeh vagy a tofu szintén tartalmaznak rákellenes hatású vegyületeket. Ha tehát a vörös húsokat szójatermékekre cseréljük, csökkenthetjük a daganatok kialakulását is elősegítő zsírok és ártalmas vegyületek bevitelét – állítja a tanulmány.

Bár a tanulmány az amerikai fogyasztási szokásokra alapozva fogalmaz meg ajánlásokat, a teljes képhez tartozik, hogy a szója rákmegelőző tulajdonságára először Japánban figyeltek fel. A japán nők körében világszinten alacsony a mellrák gyakorisága, de ezt egyes kutatások nem általában a szójával, hanem a fermentált szója fogyasztásával hozzák összefüggésbe. (A szója fitoösztrogéneket tartalmaz, ily módon csökkentheti a hormonális eredetű daganatok kockázatát.) Fermentált szóját használnak például a hagyományos japán miszo leveshez, amibe a miszón kívül – ez egy fermentált szójából készült paszta – zöldségek (többek között hagyma, vízitorma) és shiitake gomba kerül.

Szóját egyébként itthon is termesztenek, bár keveset (35–40 000 hektáron, 1,5–2,5 tonna termés/ha), de aki szeretné vele bővíteni az étrendjét, akár hazai biotofut is vásárolhat már.

3. Minimalizáljuk vagy teljesen iktassuk ki a tejtermékeket, így csökken a prosztatarák kockázata!

Több tanulmány kapcsolatot talált a tejtermékek fogyasztása és a prosztatarák kialakulása között, a feltételezett bűnbaknak pedig a túlzott mennyiségű kalciumot kiáltották ki. Más kutatások a tejtermékeket a vastag- és végbélrák kialakulásával is összefüggésbe hozták, így a szakemberek kevesebb tejterméket javasolnak, főleg azoknak a férfiaknak, akiknek családjában fordult már elő prosztatarák.

4. Ne fogyasszunk alkoholt, így csökkenthető a száj, a torok, a nyelőcső és a gége, a vastagbél és végbél, valamint az emlő daganatos megbetegedésének kockázata!

A túlzott alkoholfogyasztás jelentősen növeli a különféle daganatok kockázatát: napi két-három egységnyi ital elfogyasztásával például 21 százalékkal növekedhet a vastagbélrák kialakulásának kockázata – írja a tanulmány. A hivatalosan elfogadott vélekedés szerint nőknek napi egy-, férfiaknak maximum kétegységnyi alkohol a megengedett (egy egység 1 dl bornak, 1 pohár sörnek vagy 2 cl tömény italnak felel meg).

5. Kerüljük a vörös húsokat és a feldolgozott hústermékeket a vastag- és végbélrák megelőzéséért!

A vörös húsok és a feldolgozott hústermékek (kolbász, felvágott stb.) rendszeres fogyasztása sok betegségnek „megágyaz”, többek között a daganatoknak is. Alkalomszerűen természetesen bárki megehet egy hamburgert, hot dogot vagy szalámis zsömlét, de akinek a családjában előfordult a bélrendszert érintő daganatos megbetegedés, annak érdemes minimalizálni ezek fogyasztását.

6. Kerüljük a grillezett, rántott vagy roston sült húsokat, így csökkenthetjük a vastag- és végbélrák, a mellrák, illetve a prosztata, a hasnyálmirigy és a vese daganatos megbetegedésének kockázatát!

A hirtelen magas hőmérsékleten kirántott vagy grillezett húsokban ugyanis a sütés során rákkeltő vegyületek (heterociklusos aminok, HCA) képződnek.

Természetesen az étrendi ajánlások teljes körű betartása sem garantálja, hogy nem alakul ki valakinél daganatos betegség. A WHO felmérése szerint az összes rákos megbetegedés 30 százalékáért lehet a rosszul megválasztott étrendet felelőssé tenni; a többi 70 százalék a dohányzásra, a környezetszennyezésre, a genetikai adottságokra és egyéb tényezőkre vezethető vissza, függetlenül attól, hogy mit eszik az ember élete során.

A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy bár rendkívül sok tanulmány született, és születik is folyamatosan a táplálkozás és a daganatok kialakulásának kapcsolatáról, sok tudós megkérdőjelezi, hogy az egyes konkrét élelmiszereknek számottevő hatásuk lenne a betegségre. Az viszont biztonsággal kijelenthető, hogy a testsúly kordában tartása és a rendszeres testmozgás fontos szerepet játszik a rák megelőzésében – csakúgy, mint a szívbetegség, a kettes típusú diabétesz, a magas vérnyomás, a stroke és egyéb veszedelmek távol tartásában. A túlzott alkoholfogyasztás kerülése is egyértelműen előnyös. De amíg valaki nem szenved súlyos táplálkozási zavarban, az egyes konkrét ételek befolyása egyes szakértők szerint olyan csekély, hogy a jel könnyen elvész a zajban.