Mit tegyünk, ha dörög és villámlik?

villámlás, villám, villám csapás, vihar
A photo taken early on June 10, 2014 shows a lightning strike during a thunderstorm over Gavere, Belgium. AFP PHOTO / BELGA PHOTO / NICOLAS MAETERLINCK ** Belgium Out **
Vágólapra másolva!
Bárkivel előfordulhat, hogy szabadtéri programját váratlanul keresztülhúzza egy hirtelen kialakuló, égzengéssel és villámlással kísért heves zivatar. Mit tehetünk ilyenkor, hogy a lehető legnagyobb biztonságban vészeljük át a vihart?
Vágólapra másolva!

Magyarországon a május közepétől augusztus végéig tartó időszakban a legtöbb a villámlás. A következő napokban, főleg vasárnaptól az országban bárhol várható zápor-zivatar.

A villámok nagy energiájú természetes elektromos légköri kisülések, amelyek áramerőssége a 20-30 ezer ampert, sőt extrém esetben ennek tízszeresét is elérhetik. Bár annak valószínűsége, hogy valaki egy adott évben villámcsapást szenved, mindössze 1 az 500 ezerhez, mégis léteznek olyan tényezők, amelyekkel kihívhatjuk magunk ellen a sorsot – figyelmeztetnek az Amerikai Járványügyi Központ szakemberei.

A statisztikák szerint évente körülbelül kétezer embert ér villámcsapás világszerte (Magyarországon ez a szám 20-40 körülire tehető). Az esetek negyede halálos kimenetelű: legtöbbször nyílt területen sportoló, például futó vagy bicikliző emberek válnak villámcsapás áldozatává. A villámcsapás következményei még abban az esetben is rendkívül súlyosak, ha az illető túléli, így érdemes minden tőlünk telhetőt megtenni azért, hogy ez ne fordulhasson elő – olvasható a cikkben.

Ha más nincs, üljünk be az autóba

Ha az időjárási előrejelzésekből tudjuk, hogy a tervezett szabadtéri esemény időpontjában zivatar várható, halasszuk el a programot. Ha mégis kint vagyunk, amikor kitör a vihar, húzódjunk be egy biztonságos (lehetőleg nem beton) épületbe, vagy ha más nincs, akkor az autóba: húzzuk fel az ablakokat, csukjuk be az ajtókat és így várjuk meg a zivatar végét. Az autó azért jó megoldás, mert a fémből készült karosszéria Faraday-kalitkát képez, így ha bele is csap a villám, az utastérbe nem jut be az áram.

Forrás: AFP/Nicolas Maeterlinck

Ne feküdjünk a talajra, jöjjünk ki a vízből

Ha a villámlás biztonságos menedéktől távol, nyílt terepen ér bennünket, az alábbiakat mindenképpen tartsuk szem előtt. Ha fürdőzés közben csap le a vihar, azonnal jöjjünk ki a vízből, mert a víz vonzza a villámokat (és az áramot is kitűnően vezeti).

Ne keressünk fa alatt menedéket, különösen, ha az a fa sík terepen, magányosan áll. Szintén kerüljük a fémből vagy betonból készült objektumokat (antennákat, villanyoszlopokat), sőt ha éppen bicikliztünk mielőtt a vihar kitört, a biciklinket is magunktól távol állítsuk le. Tilos villámláskor nyílt területen a talajra feküdni! Ehelyett inkább összezárt lábfejjel leguggolva várjuk meg a zivatar végét.

Otthon sem árt az óvatosság

Bár a villámokkal kísért zivatarokat célszerű beltérben átvészelni, a masszív épületek sem feltétlenül jelentenek tökéletes biztonságot (a statisztikák szerint a villámlás okozta sérülések közel harmada beltérben történik). Ezért viharban ne álljunk az ablakok vagy a fal közelébe – főként a betonból készült padozat vagy falak jelentenek kiemelt kockázatot. Lehetőleg ne folyassuk a vizet villámláskor, és ne használjuk se a vezetékes telefont, se pedig az elektromos berendezéseket.