Megjött a romániai Ebola-gyanús beteg diagnózisa

Vágólapra másolva!
A férfi véres székletre panaszkodva jelentkezett a kórházban, ahol eleinte nem árulta el, hogy a családjával Nigériában járt. A vizsgálatok igazolták, hogy nem Ebolában, hanem maláriában betegedett meg.
Vágólapra másolva!

Vasárnap este még csak 99 százalék volt annak a valószínűsége, hogy mégsem Ebola-vírussal betegedett meg az a román férfi, akit vasárnap szállítottak át a bukaresti Matei Bals Fertőző Betegségek Kórházába, pár nappal az után, hogy hazatért Nigériából. Sem az ötvenegy éves férfi kórtörténete, sem a klinikai adatok nem utalnak arra, hogy Ebola-fertőzésről lenne szó – jelentette be vasárnap este dr. Adrian Streinu Cercel, a kórház igazgatója.

Teljes bizonyossággal akkor lehet kijelenteni, hogy a beteget nem Ebola fertőzte meg, miután a kórház megkapja a vírus azonosítására alkalmas hamburgi laboratóriumból a vizsgálati eredményeket. A kórház azóta arról informálta a WHO-t, hogy a beteg nem ebolás, hanem maláriás. Hasonló, Ebolának vélt és maláriának bizonyult esetek fordultak elő Görögországban és Németországban is – mondta Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője az Origónak.

Nem számolt be róla pontosan, hol is járt

A mérnökként dolgozó férfi augusztus 10-én reggel jelentkezett a ploiesti kórház sürgősségi osztályán azzal, hogy három napja rosszul van, és véres a széklete. Eleinte csak arról beszélt, hogy a román tengerpart alternatív üdülőhelyén, Vama Vechén lett rosszul nyaralás közben, csak később mondta el, hogy a családjával együtt Nigériában tartózkodott – számolt be az esetről a két román hírügynökség, az Agerpres és a Mediafax.

A beteg egy szélerőmű-fejlesztésen dolgozott a nyugat-afrikai ország fővárosában, Abujában. Irodai munkát végzett, nem érintkezett más emberek testnedveivel, ezért sem valószínű, hogy Ebola okozná a tüneteit. Láza nincs, és öntudatánál van – mondta a betegről a Matei Bals Kórház igazgatója, hozzátéve, hogy a férfi nem járult hozzá ahhoz, hogy a kórképéről további információkat közöljön a kórház.

A férfi családját 21 napig az otthonukban tartják karanténban, lakásukat fertőtlenítették. A betegnek össze kell írnia, kivel találkozott azóta, mióta visszatért Romániába, hogy szükség esetén őket is a kórházba szállíthassák.

A WHO információja szerint Nigériából összesen 13 Ebola-gyanús esetet jelentettek, ám egyelőre egyiket sem igazolták vissza. Eddig egy ember halt meg a vérzéses lázban Nigériában.