A vörösbor jótékony hatásának oka nem egy rejtélyes vegyület lehet, hanem maga a mértékletesen fogyasztott alkohol. Mennyit lehet inni ahhoz, hogy inkább használjon?

A francia paradoxon

A francia paradoxon – amely 1991-ben vált népszerű témává a 60-minutes című tévéműsornak köszönhetően – szerint a franciák sokkal több telített zsírt fogyasztanak, mint például az amerikaiak. Ugyanakkor a franciáknál ritkább a túlsúly, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása, mint Amerikában. Ebből arra következtettek, hogy az ellentmondás a franciák vörösborfogyasztásának köszönhető.

1992-ben a Cornell Egyetem kutatói felfedezték, hogy a vörösbor egy rezveratrol nevű vegyületet tartalmaz, amelynek számos egészségvédő hatást tulajdonítanak. Az azóta eltelt időben számos kutatás próbálta ennek a hatóanyagnak a jelenlétével megmagyarázni a francia paradoxont, az iparág pedig lehengerlő reklámhadjárattal igyekezett a vélt egészségügyi hatásokat hangsúlyozni.

Mi az a rezveratrol?

A rezveratrol egy erős antioxidáns, azaz hatékonyan semlegesíti a sejtekre káros szabad gyököket. Ezenkívül számos egészségvédő hatást tulajdonítanak neki: gyulladásgátló hatású, megakadályozza a vérrögök kialakulását, fokozza az erek egészségi állapotát meghatározó nitrogén-monoxid termelését, csökkenti a koleszterinszintet, sőt daganatellenes hatása is van.

A rezveratrol legnagyobb mértékben a kék szőlőfajták héjában van jelen, de más növényekben is előfordul, így többek között a mogyoróban, a szederben vagy a japán keserűfűben is megtalálható. Meglepően magasnak tekinthető a csokoládé rezveratrol tartalma is. Kisebb mennyiségben a fehér szőlőfajták héjában is megtalálható.

Mitől függ a rezveratrol mennyisége?

Mivel a rezveratrol legnagyobb mennyiségben a kék szőlők héjában található, az antioxidáns leginkább a vörösborokban van jelen. Ennek borkészítési okai is vannak: a fehérborok előállítása során a szőlőhéj eltávolítása előbb történik meg, mint a vörösborok esetében, így kevesebb rezveratrol jut az italba.

Ugyanakkor az antioxidáns mennyisége a különböző vörös szőlőfajtáknál is eltérő lehet. A szőlő a penészgombák elleni védekezés miatt termel rezveratrolt, így az antioxidáns jelenléte elsősorban azokban a növényekben magas, amelyek a gombák szempontjából kedvező (hűvös, nedves) éghajlati viszonyok között élnek.

Forrás: AFP/Martin Bernetti

Ezt támasztotta alá Leroy Creasy, a Cornell Egyetem kutatójának 1998-as tanulmánya. Ebben száz különböző borfajtát vizsgáltak a világ minden részéről, és azt találták, hogy a szárazabb, melegebb klímaviszonyok között előállított kaliforniai vörösborok antioxidáns-tartalma jóval alacsonyabb volt, mint a nedvesebb, hűvösebb területeken készített New York-i vörösboroké.

Miért jó, ha sok rezveratrol van a szervezetben?

A rezveratrol jótékony hatását már számos kutatás igazolta állatok esetében. Bizonyították, hogy ez az antioxidáns meghosszabbítja több élőlény (például hengeresférgek, élesztő, gyümölcslegyek, halak) élettartamát. A Harvard Egyetem kutatóinak 2008-as vizsgálata egerek esetében tanulmányozta ezt a jótékony hatást. A kísérlet során az idősödő rágcsálókat magas kalória- és zsírtartalmú diétára fogták, ezzel párhuzamosan viszont emelték az állatok rezveratrolbevitelét. Az egészségtelen étrend miatt az egereknek hamarabb el kellett volna pusztulniuk, ennek ellenére ugyanannyi ideig éltek, mint egészségesen táplálkozó társaik.

A rezveratrolnak az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzésében is hatékony szerepe lehet. Bár a két betegség háttere még nem teljesen ismert, egyre több a bizonyíték arra, hogy kialakulásukban nagy szerepe lehet az agyban keletkező fehérjelerakódásoknak (plakkoknak). A Cornell Egyetem 2009-es állatkísérletében 48–90 százalékkal sikerült csökkenteni rezveratrollal az egerek agyában keletkező fehérjelerakódásokat.

Akkor mi a probléma?

Bár a vizsgálatok eredményei reménykeltőnek tűnnek, több tényező is árnyalja a képet. Egyrészt a vizsgálatok nagy részét állatokon végezték, az emberekkel kapcsolatos kutatások száma kevés. Még nagyobb gond azonban, hogy jelentős mennyiségű rezveratrolt kell a szervezetünkbe bevinni ahhoz, hogy hasson is.

A jelenlegi kutatásokból kiindulva nagyjából ötven-kétszáz pohár vörösbort kéne egyszerre meginni ahhoz, hogy az egészségvédő hatás érvényesüljön. Az Erasmus University Medical Center 2012-es tanulmányában magas vérnyomásban szenvedő pácienseknek adtak rezveratroltartalmú készítményeket. A használt étrend-kiegészítők antioxidáns-tartalma annyi volt, mint három pohár vörösboré. A betegek vérnyomása a kezelés ellenére sem csökkent.

További probléma, hogy a rezveratrol fény és oxigén hatására könnyen elbomlik. Mivel a borfogyasztás általában nem tartozik a leggyorsabb tevékenységek közé, a vegyület nagy valószínűséggel még azelőtt elbomlik, hogy a szervezetbe kerülne, ráadásul a borban található rezveratrol nehezebben is szívódik fel az emésztés során.

A francia paradoxonnal kapcsolatos nézeteket leginkább a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem 1998-tól 2009-ig, kilenc éven át tartó kutatása ingatta meg: ebben a kutatók nem találtak egyértelmű bizonyítékokat a rezveratrol jótékony hatásaira az emberek esetében.

Ha nem a rezveratrol, akkor mi okozza a vörösborfogyasztás egészségvédő hatását?

Alkoholfogyasztás mértékkel

A jótékony hatások nagy részét meglepő módon nem az antioxidáns, hanem a minimális mennyiségű alkohol bevitele okozza.

Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Az elmúlt években számos kutatás bizonyította, hogy a mértékkel történő alkoholfogyasztás több szempontból is jó a szervezet számára: harminc százalékkal csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát, emeli a "jó" koleszterin (HDL) szintjét, 26 százalékkal csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának lehetőségét, és 23 százalékkal mérsékli az időskorban bekövetkező mentális leépülés kockázatát.

Mennyit lehet inni?

A még jótékony hatású alkoholmennyiség egészséges nők esetében napi 10–20 gramm, egészséges férfiak esetében pedig 20-40 gramm. Hétköznapi mértékegységeink szerint ez nőknél napi egy-két deciliter bort vagy egy üveg sört jelent, férfiak esetében pedig ennek a dupláját. 

Természetesen az alkoholfogyasztás még minimális mértékben sem ajánlott mindenkinek. A májbetegeken – és más alkohollal kapcsolatos betegségben szenvedőkön – kívül a gyermekeknek mindenféleképpen kerülniük kell az alkoholfogyasztást, akárcsak a várandós vagy várandósság előtt álló nőknek. Fontos megjegyezni, hogy az alkohol még kisebb mennyiségben is képes növelni a mellrák kockázatát.

A mozgás is fontos

Sok korábbi kutatás abba a hibába esett, hogy nem tanulmányozták a vörösborfogyasztás és az életmód között fennálló összefüggéseket. A Duke Egyetem 2002-es tanulmánya azonban 4400 férfi és nő vizsgálatával megállapította, hogy az egészséges vörösborfogyasztók többsége ennek megfelelő életmódot folytat: sokat sportolnak, rengeteg gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, valamint kevesebb alkoholt és telített zsírt visznek szervezetükbe. Többek között erre az eredményre jutott a Palacký University Hospital új kutatása is, amelyet az Európai Kardiológiai Társaság éves kongresszusán ismertettek.

Ezenkívül a francia paradoxon oka valószínűleg a franciák borfogyasztási szokásaiban, azaz magában a mértékletes alkoholfogyasztásban keresendő, és kevésbé a rezveratrol nevű antioxidánsban.